Bedek jezelf en kom naar Scheveningen

Farida Yahyaoui roept via Facebook op om komende zondag op ludieke wijze te protesteren tegen het Franse boerkiniverbod.

Protest tegen het boerkiniverbod bij de Franse ambassade in Londen.
Protest tegen het boerkiniverbod bij de Franse ambassade in Londen. Foto Neil Hall/ Reuters

De foto’s van de moslima in Nice die onder dwang van vier agenten zich moest ontkleden zorgde voor enorme ophef: een boerkinirel was geboren. Vooral de dubbele standaard van de Franse overheid werd gehekeld.

Twitter avatar MohamedGhilan Mohamed Ghilan You ban the #burkini, we raise you a #motorkini…your move France 😝 https://t.co/S3x5nUDhiP
Twitter avatar rupafitz Rupa FitzGerald A gaggle of Christian extremists bathe at a public beach. #burkini https://t.co/tjTyhtmnwT

‘Vandaag geen boerkini, morgen geen hoofddoek’

Uit ludiek protest besloot de 28-jarige moslima Farida Yahyaoui om via Facebook mensen op te roepen om komende zondag naar de populaire badplaats Scheveningen af te reizen onder het motto: jezelf bedekken is ook vrijheid.

Lees ook het opinieartikel van Hasna El Maroudi: Eindelijk zwemmen met boerkini

Yahyaoui, afgestudeerd in de rechten, is het evenement gestart uit solidariteit met de Franse moslima en om te laten zien dat we in Nederland hier anders over denken. Volgens Yahyaoui is de oproep om jezelf te bedekken niet strijdig met de vrijheid om te dragen wat je wilt.

“De actie in Scheveningen is beeldend bedoeld. Daarom is het belangrijk dat we uniform gekleed gaan. Het is niet dat ik de bikini afkeur, maar voor de zichtbare eenduidige stem gaan we ons allemaal bedekken”.

Het gaat volgens de juriste vooral om de achterliggende boodschap. “Om te kunnen dragen wat je wilt dragen. Het is vandaag geen boerkini op het strand en morgen geen hoofddoek op straat”. Voor die ontwikkeling is Yahya wel bang. De xenofobie en de kloof tussen bevolkingsgroepen neemt volgens haar toe, doordat statements van politici als Geert Wilders steeds breder worden geaccepteerd.

“In de afgelopen 28 jaar ben ik nooit in negatieve zin aangesproken op mijn hoofddoek, maar in de laatste jaren is het me een aantal keer overkomen dat ik gewoon op straat voor terrorist of iets van gelijkende aard werd uitgemaakt”.

In een eerste uitspraak heeft de Franse Raad van State een verbod op de boerkini opgeschort.