Actiegroep treft huis asielambtenaar

Asielbeleid

Een actiegroep bekladde de privéwoning van een hoge asielambtenaar. Ze nodigt anderen uit haar „een bezoekje” te brengen.

Foto Ivar Gieles/regio15

De topambtenaar van wie vrijdag het huis werd besmeurd met verf, was al maandenlang in beeld bij activisten. Zij houden het hoofd van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), verantwoordelijk voor de „deportatie” van vluchtelingen.

Rode verf zat vrijdagmorgen op de ramen, deur en bel van haar woning in Den Haag. „Om de directrice eraan te herinneren dat ze bloed aan haar handen heeft”, was de verklaring van actiegroep ‘Sloop de deportatiemachine’ op de site IndyMedia waar nieuwsberichten voor en door linkse activisten worden verspreid. De topambtenaar was volgens de actiegroep de afgelopen maanden bezig met een „promotietoer” om het Nederlandse asielbeleid te verkopen.

Wie achter ‘Sloop de deportatiemachine’ zit, is onbekend. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. Wel is duidelijk dat extreem-linkse activisten het de afgelopen maanden op haar hadden voorzien.

De directeur trok hun aandacht toen zij in juni wilde deelnemen aan een sponsorloop voor vluchtelingen. Dat was tegen het zere been van de activisten, die haar zien als uithangbord van een inhumaan asielbeleid. De DT&V noemen zij in berichten op sociale media steevast ‘Deportatiedienst’ of ‘Dienst Terreur en Verrek’.

Zij startten een campagne tegen de deelname aan de sponsorloop. Er werden interviews verspreid waarin de directeur het opneemt voor het uitzetbeleid. Boze reacties volgden. „Bijna elke zin van de directeur van de Nederlandse tak van het Europese deportatiesysteem zit vol leugens en verdraaiingen van de werkelijkheid”, schreef een activist. „Schandalig”, schreef een ander, „Je hoort niet mee te lopen en daags erna mensen de ellende in te deporteren”. Uiteindelijk besloot de topambtenaar wegens een reeks „intimiderende berichten en signalen” niet mee te doen aan de sponsorloop, aldus de organisatie.

Dit werd als overwinning gevierd door een actiegroep die zich ‘Stop DT&V! Stop deportaties!’ noemt. Die vond het „natuurlijk volkomen terecht” dat haar protest de directeur genoopt heeft zich terug te trekken. „Zelfs ‘gedwongen’.” De topambtenaar „zou hier een les uit kunnen trekken, namelijk hoe het moet zijn om onder dwang iets te doen wat je niet wilt”, schreef de actiegroep.

Extreem-links leidt in Nederland een marginaal bestaan. In 2013 schatte inlichtingendienst AIVD hun aantal op „enige tientallen”. Begin jaren 90 voerde RaRa nog geruchtmakende acties uit door middel van aanslagen op huizen van bewindslieden. Hierna was het asielbeleid een tijd geen prioriteit van activisten.

Sinds de brand in het uitzetcentrum Schiphol in 2005, waarbij elf mensen omkwamen, nam het verzet weer toe. De meest actieve verzetsgroepen heten de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht en de Werkgroep Stop Deportaties. Volgens de AIVD maken zij zich schuldig aan „bekladdingen, vernielingen, bezettingen en/of blokkades”. Ze werken samen in het No Border Network, een internationale beweging die een wereld zonder grenzen nastreeft. Er zitten volgens de AIVD extremisten bij, die het gebruik van geweld legitiem vinden, maar ook activisten die zich aan de wet willen houden.

De afgelopen jaren richten extreem-linkse acties zich nadrukkelijk op mensen of bedrijven die in hun ogen ‘medeplichtig’ zijn aan fout beleid. Zo sturen groepen als Sloop de deportatiemachine al langer lijsten rond met privé-adressen van beambten, maar ook van bedrijven die hebben meegewerkt aan de bouw van uitzetcentra. Dit maakt deze bedrijven doelwit. Zo werd een flacon boterzuur in de hal gegooid van een Arnhems adviesbureau dat betrokken was bij de bouw van een detentiecentrum in Zeist. Ook BAM, hoofdaannemer van het uitzetcentrum Schiphol, wordt al jaren lastiggevallen. Raadsleden en burgemeesters zijn bedreigd vanwege het uitzetbeleid. En nu dus deze topambtenaar. Haar adres werd via de verklaring op IndyMedia verspreid, met de suggestie dat „iedereen die last heeft van de DT&V of het niet met het ‘werk’ van de DT&V eens is”, de directeur „een bezoekje” brengt.

Anton van Wijk van onderzoeksinstituut Bureau Beke deed in 2010 onderzoek naar links-extremisme in Nederland. Volgens hem richten asiel-extremisten zich bewust op individuen. „Ze hebben door dat ze het systeem niet kunnen veranderen, maar de vertegenwoordigers ervan kunnen ze wel aanpakken. Dus bedreigen ze maar een medewerker van een overheidsinstelling. Die directeur is voor hen de personificatie van het systeem dat zij verafschuwen.”

„Het is besmet werk”, zegt een woordvoerder van het No Border Network op de vraag waarom bedrijven die meebouwen aan uitzetcentra doelwit zijn. Hij beantwoordt – anoniem – vragen via Facebook. Bedrijven die zulke opdrachten uitvoeren, ziet hij als „medeverantwoordelijk” voor het beleid. „Als er geen bedrijven zijn die gevangenissen bouwen, komen ze er niet. Je kunt je niet achter de politiek verschuilen.”

Wie achter de bekladding van het huis in Den Haag zit, zegt hij niet te weten. Volgens het No Border Network heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek „geen bestaansrecht, ze past niet in de wereld zonder grenzen die wij nastreven”.