Zeker 14 doden bij aanslag op Amerikaanse universiteit Kabul

Afghanistan

Urenlang was de Amerikaanse Universiteit in Kabul het toneel van hevige beschietingen. De daders richtten een bloedbad aan onder studenten en staf.

Bij een tien uur durende aanval op de Amerikaanse Universiteit in de Afghaanse hoofdstad Kabul, die geliefd is bij zoons en dochters van de lokale elite, zijn in de nacht van woensdag op donderdag veertien mensen om het leven gekomen.

Onder hen zeven studenten, drie politiemensen en twee bewakers. Ook twee aanvallers werden gedood. Er vielen tientallen gewonden.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanslag zit maar de meeste analisten gaan ervanuit dat die het werk van de Talibaan was.

Het kostte de Afghaanse politie, bijgestaan door buitenlandse adviseurs, uren om de campus van de universiteit weer onder controle te krijgen.

Nadat de aanvallers zich met explosieven toegang hadden verschaft tot het complex, waren er sporadisch schietpartijen te horen. Sommige studenten sprongen in paniek vanaf de eerste verdieping naar beneden en braken daarbij hun been.

Een student vertelde hoe hij op zijn vlucht was gestuit een docent, die hevig bloedde uit zijn keel. Zo goed en zo kwaad als het ging poogde hij eerste hulp te bieden.

Op het moment dat de aanval begon – half zeven in de avond lokale tijd - waren er honderden studenten in het complex, die daar avondcursussen volgden. De politie kon zo’n 500 van hen in veiligheid brengen. Anderen waren al op eigen gelegenheid gevlucht.

Het is de tweede keer in korte tijd dat personeel van de universiteit wordt aangevallen. Op 7 augustus werden een Amerikaanse en een Australische professor in de nabijheid van de universiteit ontvoerd door mannen die Afghaanse politie-uniformen droegen. Sindsdien is niets meer van hen vernomen.

De Amerikaanse Universiteit in Kabul opende, met forse Amerikaanse financiële steun, haar deuren in 2006 en is toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen. Er studeren zo'n 1700 studenten. (AP, Reuters, AFP)

    • Floris van Straaten