Winst SNS fors lager door eenmalige tegenvallers

De daling is volgens de bank vooral toe te schrijven aan een oude hypotheekportefeuille.

Jeroen Jumelet/ANP

De nettowinst van SNS Bank is in het eerste halfjaar van 2016 met 26 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden (244 miljoen euro). De nettowinst kwam uit op 181 miljoen. De daling kwam vooral door eenmalige tegenvallers, meldt de bank donderdag.

De daling is volgens de bank vooral toe te schrijven aan een oude hypotheekportefeuille. Gecorrigeerd voor die eenmalige post, zoals de SNS de oude hypotheken omschrijft, zakte de winst ook, maar minder hard: met 2 procent naar 193 miljoen. De gecorrigeerde winst over het eerste halfjaar in 2015 kwam uit op 197 miljoen. Vorig jaar maakte de bank nog forse winst op de portefeuille, dit jaar juist 12 miljoen verlies.

De daling van 2 procent ontstond vooral door de lage rente en hogere wettelijke heffingen. Aan de andere kant was SNS door de aantrekkende economie en huizenmarkt aanzienlijk minder geld kwijt aan verliezen op oninbare leningen.

Nieuwe klanten

SNS Bank trok afgelopen halfjaar per saldo 30.000 nieuwe klanten. Het sloot vooral meer nieuwe hypotheken af vergeleken met een jaar eerder.

SNS verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar verder herstelt, maar is daarbij wel beducht voor de mogelijke negatieve gevolgen van het vertrek van de Britten uit de EU.

    • Bas Tooms