WhatsApp zet deur open voor reclame van bedrijven

De berichtendienst gaat ook telefoonnummers van gebruikers delen met moederbedrijf Facebook.

Remko de Waal / ANP

In de toekomst kunnen bedrijven WhatsApp-berichten gaan sturen. Dat blijkt uit de donderdag aangepaste privacyvoorwaarden van de berichtendienst. Whatsapp gaat ook de telefoonnummers van gebruikers delen met Facebook.

De berichtendienst schrijft bijvoorbeeld informatie over het type besturingssysteem van de telefoon en bepaalde accountinformatie, waaronder het telefoonnummer, te gaan delen met het moederbedrijf. Wat mensen delen met WhatsApp, zal niet openbaar worden gedeeld op Facebook.

WhatsApp, de grootste online berichtendienst, schrijft ook nieuwe manieren te onderzoeken waarop bedrijven en gebruikers met elkaar kunnen communiceren.

“Zoals via bestellings-, transactie- of afspraakinformatie, over leveringen en verzendingen, product- en service-updates en marketing. U kunt bijvoorbeeld informatie over de status van uw vlucht voor een aankomende reis, een ontvangstbewijs voor een aankoop of een melding van de leveringsdatum van een product ontvangen.”

Daarnaast kunnen bedrijven reclameberichten gaan sturen. Whatsapp zegt te willen voorkomen dat mensen een ‘spam-achtige’ ervaring krijgen en gebruikers een mate van controle te geven over dit soort berichten. Banners blijven geweerd uit de berichtendienst.

Lees hier meer over de veranderingen: Vier vragen over de nieuwe privacyvoorwaarden van WhatsApp

WhatsApp-gebruikers hebben dertig dagen om al dan niet akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden. Bestaande gebruikers van WhatsApp kunnen er in een beperkte periode voor kiezen om hun accountinformatie niet met Facebook te delen. Dat kan bijvoorbeeld door een optie uit te vinken bij de nieuwe gebruikersvoorwaarden.

Miljardenovername

In 2014 werd WhatsApp, met wereldwijd meer dan een miljard gebruikers, onderdeel van Facebook. Het moederbedrijf heeft sindsdien naar manieren gezocht om meer te verdienen aan de berichtendienst waar het 13,8 miljard euro voor betaalde.

Lees ook: Bestelt de chatbot straks onze pizza’s?

Alle berichten en foto’s die worden gedeeld via WhatsApp zijn sinds dit voorjaar dermate versleuteld dat alleen de ontvanger en verzender de berichten kunnen lezen. Whatsapp zelf, Facebook en derde partijen kunnen niet meelezen en dat blijft zo schrijft de berichtendienst.

    • Liza van Lonkhuyzen