VN-rapport Jemen

‘3.800 burgerdoden, 7,6 miljoen mensen ondervoed sinds begin oorlog in 2015’

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Jemen in het voorjaar van 2015 zijn 3.800 burgers gedood en zo’n 7.000 gewond geraakt. 7,6 miljoen mensen zijn ondervoed, 3 miljoen ontheemd. Dat stelt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in een donderdag gepubliceerd rapport.

In Jemen strijden regeringstroepen van president Hadi, gesteund door coalitie die wordt geleid door Saoedi-Arabië, tegen Houthi-rebellen. Beide partijen maken zich volgens het rapport schuldig aan geweld tegen burgers. De Houthi-rebellen hebben landmijnen ingezet, ziekenhuizen aangevallen en burgerdoelen met mortieren bestookt. De Saoedische coalitie heeft onder meer markten gebombardeerd, clusterbommen gebruikt en ook burgerdoelen aangevallen. Vaak gaat het niet om militaire doelen, schrijft de Mensenrechtenraad.

Artsen zonder Grenzen (AzG) besloot vorige week zijn personeel terug te trekken uit zes ziekenhuizen, nadat er negentien doden vielen bij een bombardement op een ziekenhuis. Volgens AzG was de Saoedische coalitie daarvoor verantwoordelijk. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de Jordaanse prins Zeid bin Ra’ad, bepleit een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. (NRC)

    • Paul Luttikhuis