Verzekeraars

Hardere aanpak van fraudeurs

Verzekeraars gaan fraude met schadeverzekeringen harder aanpakken. Foto iStock

Wie door zijn verzekeraar wordt betrapt op fraude, kan voortaan een boete krijgen van 532 euro. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars donderdag. De maatregel is bedoeld om mensen die op kleine schaal frauderen harder aan te pakken.

Volgens de verzekeraars is er vaak sprake van zulke ‘gelegenheidsfraude’. „Mensen die al schade hebben door bijvoorbeeld een inbraak of een aanrijding, doen er in zo’n geval een schepje bovenop. Zo zou naast hun televisie ook hun iPad zijn gestolen, of worden er deuken aangewezen die al voor de botsing in de auto zaten. Dit soort fraude werd voorheen in principe niet beboet”, aldus de woordvoerder. In 2015 werden volgens het Verbond meer dan achtduizend gevallen vastgesteld waarbij was gesjoemeld met verzekeringen, ruim 7 procent meer dan in het jaar ervoor. Er was 79 miljoen euro met de opgespoorde fraude gemoeid. (NRC)

    • Joop Meijnen