Uitschakeling

‘Kinderpartijtje’ Ajax legt ook falen van clubleiding bloot

Davy Klaassen druipt af in Rostov foto ANP

Met de uitschakeling voor de Champions League loopt Ajax zo’n 10 miljoen euro mis, maar de financiële gevolgen van de 4-1 nederlaag tegen het armlastige Russische FK Rostov zijn voor de club met een eigen vermogen van 110 miljoen van secundaire zorg. Belangrijker is dat het seizoen al voor een groot deel mislukt is voor het goed en wel begint. In de eredivisie heeft Ajax al een achterstand van vijf punten op PSV opgelopen.

Dat Ajax er niet in geslaagd is zich tijdig adequaat te versterken mag directeur spelerszaken Marc Overmars zich aanrekenen. Het vertrouwen in de opleiding heeft de club in financiële zin veel gewin gebracht met goed verhandelde spelers. Overmars streek in boekjaar 2014-15 een bonus voor ‘talent development’ op van 169.009 euro.

Maar het ontbreekt Ajax opnieuw aan klasse. Ook dit seizoen kwam geen speler die het elftal direct beter maakt. Wel twee jonge Colombianen voor 10 miljoen euro. Dat Bosz in Rostov terugkeerde naar een opstelling die voorganger Frank de Boer bedacht kon hebben, tekent het gebrek aan vertrouwen dat de nieuwe trainer in de aankopen heeft.

Maar de zekerheden van een vertrouwd ogend elftal bleken niets waard, daarvoor heeft Bosz te incoherent gewerkt de voorbije weken. Aanvallend inert, verdedigend hopeloos. „Een kinderpartij”, zei aanvoerder Davy Klaassen. Bosz zei „niet weg te lopen” voor de wanprestatie van zijn elftal, dat zondag bij Go Ahead de weg naar rehabilitatie zal moeten vinden.

Falen op alle fronten pagina E8-9
    • Bart Hinke