‘Schiphol berekent geluidsoverlast niet goed’

Bij de berekening van geluidshinder hanteert Schiphol een methode die de overlast onderschat.

Schiphol wil groeien, maar omwonenden ondervinden daarvan overlast, zoals hier bij de Zwanenburgbaan.
Schiphol wil groeien, maar omwonenden ondervinden daarvan overlast, zoals hier bij de Zwanenburgbaan. Foto ANP / Phil Horvat

Omwonenden van Schiphol ondervinden meer hinder van vliegtuigen dan de cijfers van Schiphol zelf doen vermoeden. Bij de berekening van deze geluidshinder hanteert de luchthaven namelijk een rekenmethode die de overlast onderschat. Zouden ze een internationaal gehanteerde rekenmethode gebruiken, dan is het lawaai van opstijgende en dalende vliegtuigen groter dan tot nu toe gedacht.

Dat schrijft de Commissie voor de Milieueffectrapportage (MER) in een advies dat ze donderdag uitbracht. Deze commissie deed onderzoek in opdracht van de staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Infrastructuur en Milieu. Het werd ingesteld omdat omwonenden twijfels hadden over de veronderstelde geluidswinst bij de nieuwe start- en landingsprocedures

Gevolgen voor groei

De bevindingen van de commissie kunnen gevolgen hebben voor de verdere groei van Schiphol. De luchthaven wil de komende jaren uitbreiden, met eventueel een tweede terminal in Haarlemmermeer.

Op basis van de geluidsoverlast die deze uitbreiding zou opleveren, heeft Schiphol afspraken met onder meer omwonenden gemaakt. Beperking van de geluidsoverlast was een belangrijke voorwaarde voor de verdere groei.

Eerst andere rekenmethode, dan uitbreiden

De MER schrijft nu dat Schiphol eerst naar de rekenmethoden moet kijken, voordat het uitbreidt:

De Commissie adviseert eerst de methoden te actualiseren waarmee de geluidwinst van procedurewijzigingen wordt berekend. Pas daarna kan een goed onderbouwd besluit worden genomen over de verdeling van de vrijkomende geluidruimte voor de verdere groei van de luchthaven.

Zelf zegt de luchthaven in een reactie dat bij beide rekenmethodes sprake is van een geluidsreductie. “Omdat het regelgeving van het ministerie aangaat is het in eerste instantie nu aan het ministerie om aan te geven hoe zij met dit advies willen omgaan. Wij werken graag mee om dit advies verder uit te werken.”