PvdA-Kamerlid Bouwmeester stopt na verkiezingen

De politica was onder andere betrokken bij het ophogen van de leeftijdsgrenzen voor het drinken van alcohol.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester in 2014 tijdens het debat over het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit NZA. Bart Maat / ANP

Kamerlid Lea Bouwmeester stelt zich niet herkiesbaar voor Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat bevestigt een woordvoerder van de Partij van de Arbeid (PvdA). Bouwmeester zat sinds 2006 in de Tweede Kamer.

De parlementariër was betrokken bij het ophogen van de leeftijdsgrenzen voor het drinken van alcohol. Samen met Joël Voordewind (ChristenUnie), Kees van der Staaij (SGP) en Sabine Uitslag (CDA) diende ze daartoe in 2012 een initiatiefwetsvoorstel in. Verder maakte ze zich in de Tweede Kamer bijvoorbeeld sterk voor de positie van kinderen van gedetineerde ouders.

Bouwmeester presenteerde ook de initiatiefnota Lobby in daglicht, dat het lobbycircuit ‘minder geheimzinnig’ moet maken. Van elk wetsvoorstel zou volgens de politica openbaar moeten worden wie welke invloed erop heeft uitgeoefend en wat het resultaat is van die invloed. Minister Stef Blok (VVD) verwacht na de zomer te reageren op het plan.

Lees ook: ‘Bij elke wet standpunten van de lobbyisten openbaar maken’

Bouwmeester heeft geen reden gegeven voor haar vertrek. Kamerleden van de PvdA hebben aan het begin van de zomer een gesprek gehad met de partijtop over hun politieke toekomst en een eventuele verkiesbare plaats. Wat de uitkomst was van het gesprek met Bouwmeester is niet bekend. Een woordvoerder van de PvdA zegt dat Bouwmeester zich na haar vertrek “wil blijven inzetten voor dezelfde thema’s als tijdens haar Tweede Kamerschap”.

De politica zegt in een interview met het Algemeen Dagblad over het volgende kabinet:

“Ik maak me zorgen over de rechtse meerderheid die zich aftekent. Een kabinet met CDA, VVD en D66 is een gevaar voor de zwakkeren in de samenleving, die het niet zelf redden. Ik vraag me of zij hun hoofd straks nog boven water kunnen houden. Maar: wie weet komt er heel snel weer een linkse meerderheid.”

Tot 12 september hebben PvdA’ers tijd om zich kandidaat te stellen. De conceptkandidatenlijst van de partij wordt in december geopenbaard.

    • Liza van Lonkhuyzen