Proces

Jurylid worden in de moordzaak-Nemtsov? Russen zien het niet zitten

Boris Nemtsov in 2012. Foto AFP

Het militaire gerechtshof van Moskou is er woensdag niet in geslaagd een jury bij elkaar te krijgen die zich moet buigen over de zaak van de moord op oppositiepoliticus Boris Nemtsov. Van de 59 gekozen juryleden bedankten 45 voor de eer. Allen zeiden verhinderd te zijn vanwege ‘persoonlijke redenen’. De bekende politicus en oud-vicepremier Nemtsov werd begin vorig jaar vlakbij het Kremlin doodgeschoten. Velen zien het als een politieke moord op een Poetin-criticus.

„Het is heel verdacht dat er zo veel mensen hebben geweigerd. Die mensen zijn gewoon bang voor degenen die de moord hebben beraamd”, zei Vadim Prochorov, advocaat van de nabestaanden, tegen het Russische persbureau Interfax. Volgens de woordvoerder van het gerechtshof werden de kandidaat-juryleden willekeurig gekozen uit een database van vijfduizend personen.

De vijf verdachten zijn allemaal afkomstig uit de deelrepubliek Tsjetsjenië. Enkelen dienden in het beruchte Sever-bataljon, dat onder commando staat van de Tsjetsjeense president Kadyrov, een van Poetins loyaalste bondgenoten. Hij gaf toe de hoofdverdachte persoonlijk te kennen maar is nooit verhoord. Het hof zal op 28 september een nieuwe poging doen een jury te benoemen.

    • Eva Cukier