Na piloten daagt ook cabinepersoneel KLM

De medewerkers willen vasthouden aan pensioenafspraken, maar KLM zegt dat niet te kunnen betalen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Lex van Lieshout / ANP

Na de pilotenvakbond stapt ook de bond van het cabinepersoneel naar de rechter in het pensioenconflict met KLM. Volgens de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) doet de luchtvaartmaatschappij haar medewerkers onrecht aan, en lukt het niet in gezamenlijk overleg tot een oplossing te komen. “Dan ben je op een gegeven moment uitgepraat”, schrijft de bond in een verklaring.

KLM heeft met een groot deel van het vliegend personeel een conflict over de pensioenen. De maatschappij zegt eerder gemaakte afspraken over de oudedagvoorziening op te moeten zeggen, omdat er anders een “onevenredig hoog” bedrag bijgestort moet worden. Door de lage rente en nieuwe overheidsrichtlijnen zou KLM om de pensioenen te kunnen indexeren 600 miljoen euro in het fonds moeten storten.

Lees meer over het pensioenconflict: Piloten dagen KLM voor de rechter

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) kondigde twee weken geleden aan naar de rechter te stappen om zo KLM te dwingen zijn afspraken alsnog na te komen. Datzelfde doet nu de VNC:

“Omdat KLM niet bereid is om de zaak terug te draaien naar hoe de daadwerkelijke afspraken waren, kunnen wij niet anders dan dit pensioenissue voorleggen aan de rechter. [...] KLM zegt weliswaar de dialoog te willen aangaan maar blijft tegelijkertijd slechts herhalen dat ze niet bereid is de door haar gewijzigde uitvoeringsovereenkomst van tafel te halen. Dan ben je op een gegeven moment uitgepraat…”

KLM zegt dat vasthouden aan de gemaakte pensioenafspraken zoveel geld kost, dat de bedrijfsvoering in gevaar komt.

Eerder deze week moest KLM ook al voor de rechter verschijnen in een conflict met het personeel. In hoger beroep werd voorkomen dat het grondpersoneel middenin het hoogseizoen zou gaan staken. De zaak van het cabinepersoneel tegen KLM dient op 5 oktober.

    • Bastiaan Nagtegaal