Modeontwerpster Sonia Rykiel (86) overleden

Haar Parijse boetiek waar ze kleding voor zwangere vrouwen verkocht, groeide uit tot een internationaal modehuis.

Sonia Rykiel Foto Christian Hartmann / AP

De Franse modeontwerpster Sonia Rykiel is overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt aan persbureau AFP. Rykiel is 86 jaar geworden. ‘La Reine du tricot’ overleed aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Rykiel begon haar modecarrière in 1962, tijdens haar zwangerschap. Ze kon geen comfortabele zachte truien vinden om te dragen en besloot ze daarom maar zelf te breien. Vervolgens begon ze jurken en truien voor andere zwangere vrouwen te verkopen via de boetiek van haar man. In 1968 opende ze haar eerste winkel in Parijs. Brigitte Bardot, Catherine Deneuve en Audrey Hepburn waren enkele van haar beroemde klanten in de begintijd.

Foto Thibault Camus / AP

Modellen dragen ontwerpen van Sonia Rykiel voor H&M in 2009. Foto Thibault Camus / AP

Haar Parijse boetiek groeide later uit tot een internationaal modehuis. Naast kleding voor vrouwen maakte het merk van Rykiel ook kinder- en mannenkleding, parfum en accessoires. Haar dochter Nathalie nam vanaf 2007 de leiding over het bedrijf over, dat in 2012 aan een investeringsmaatschappij uit Hongkong werd verkocht.

De Franse president Hollande noemt haar op Twitter “een pionier” en “een vrije vrouw”.

Twitter avatar fhollande François Hollande Sonia RYKIEL était une femme libre, une pionnière. Son style restera le symbole de l’alliance entre couleur et naturel, fluidité et lumière.

In 2009 kreeg ze de Légion d’Honneur uitgereikt, de hoogste Franse onderscheiding.

    • Joram Bolle