koerswijziging whatsapp

Moederbedrijf Facebook dwingt WhatsApp nu toch om telefoonnummers te delen ondanks beloftes bij de overname

None

Gegevens van WhatsApp-gebruikers komen voortaan toch bij Facebook terecht. De berichtendienst kondigde de wijziging van de privacyvoorwaarden donderdag aan. Bij de overname van WhatsApp door Facebook, twee jaar geleden, meldden de bedrijven dat gegevens níét gedeeld zouden worden.

Ook maakt WhatsApp de weg vrij voor persoonlijke aanbiedingen van bedrijven via de app. In 2012 zeiden de oprichters nog de app advertentievrij te willen houden.

WhatsApp deelt voortaan telefoonnummers van gebruikers met Facebook, het laatste moment waarop mensen gebruik hebben gemaakt van de dienst en informatie over de telefoon waarop de app is geïnstalleerd. Er komen geen advertentiebanners in de app en conversaties blijven versleuteld, waardoor alleen de zender en ontvanger ze kunnen inzien.

WhatsApp presenteert de koerswijziging als een voordeel voor gebruikers. Belangenorganisatie Bits of Freedom (BoF) spreekt van een „U-bocht”. Gebruikers kunnen aangeven dat ze niet willen dat hun gegevens worden gedeeld, maar de stichting vindt het slecht dat ze daarvoor zelf actie moeten ondernemen. „En het is erg onduidelijk hoe het delen van gegevens met bedrijven gaat werken.” (NRC/ANP)

Goudmijn WhatsApp pagina 16
    • Reinier Kist