‘Koerdische strijders verlaten Manbij na Turkse eis’

Turkije en de VS hadden geëist dat ze zich terug zouden trekken naar het oosten van de Eufraat.

Een vlag van de SDF, een coalitie waar onder meer Koerden in vechten, wappert in Manbij. Foto AP

Strijders van de Koerdische YPG-militie hebben zich teruggetrokken uit de Syrische stad Manbij. Dat meldt het Turkse Hurriyet Daily News.

Het Turkse leger dreigde woensdag bij de inname van de nabijgelegen stad Jarablus op IS al dat de Koerden zich terug moesten trekken tot voorbij de oostgrens van de Eufraat. Ook de Verenigde Staten, die de YPG ondersteunen, riepen de Koerden op gehoor te geven aan de Turkse eis.

Of de troepen zich daadwerkelijk naar de andere kant van de Eufraat hebben begeven, is onduidelijk. In een verklaring zegt een YPG-commandant dat strijders zich hebben teruggetrokken naar hun bases na het afronden van een “succesvolle operatie”.

De ligging van Manbij. Tekst gaat verder onder kaart.

Lees ook: Inname van Jarablus is dreun voor IS en de Koerden

De Turken zijn bang dat de Koerden een te groot deel van het Syrische grensgebied met Turkije onder controle krijgen. De YPG wordt door Turkije als verlengstuk van de Turks-Koerdische separatistische beweging PKK gezien en beschouwd als terroristische organisatie.

Met tanks en elitetroepen trok Turkije donderdag Syrië binnen, daarbij gesteund door rebellen van het Vrije Syrische Leger. Daarmee werd zowel een slag toegebracht aan IS, als aan de Koerden. Het overtrekken van de Eufraat, dat gebeurde bij de verovering van Manbij, noemde Turkije een rode lijn die werd overschreden.

    • Joram Bolle