Kankerpil kan vingerafdruk onleesbaar maken

Het gaat om het medicijn capecitabine, een van de meest gebruikte anti-kankermiddelen ter wereld.

Verschillende kankermedicijnen van de apotheek. Foto Remko de Waal/ANP

Een belangrijk en veelgebruikt kankermedicijn kan de vingerafdrukken tijdelijk onleesbaar maken. Dat blijkt uit onderzoek dat het Erasmus MC uitvoerde samen met de politie Den Haag. Bij 14 procent van de honderdvijftig mensen die meededen aan het onderzoek, verdween de vingerafdruk nagenoeg volledig.

Het gaat om het medicijn capecitabine, volgens het Erasmus “een van de meest gebruikte anti-kankermiddelen ter wereld”. Vingerafdrukken zijn nodig bij de aanvraag van het Nederlandse biometrische paspoort, voor het reizen naar sommige landen en voor het inloggen op elektronische apparaten. Ook neemt sinds een aantal jaar de politie de vingerafdrukken af van elke aangehouden verdachte .

Tijdelijk verlies

Volgens het Eramus MC is het verlies van de vingerafdruk tijdelijk. Tussen de twee en vier weken na afloop van de behandeling komen ze onveranderd terug. De 150 patiënten die aan het onderzoek meededen gaven 337 keer hun vingerafdrukken af.

Capecitabine wordt tijdens de chemotherapie gebruikt bij onder meer de behandeling van borstkanker, maagkanker en dikke darmkanker.

    • Guus Ritzen