Kankermedicijn

Vingerafdrukken verdwijnen na gebruik van gangbaar medicijn

Een belangrijk en veelgebruikt kankermedicijn kan de vingerafdrukken tijdelijk onleesbaar maken. Dat blijkt uit onderzoek dat het Erasmus MC uitvoerde samen met de politie Den Haag. Bij 14 procent van de 150 mensen die meededen aan het onderzoek, verdween de vingerafdruk nagenoeg volledig. Het gaat om het medicijn capecitabine, volgens het Erasmus „een van de meest gebruikte antikankermiddelen ter wereld”. Vingerafdrukken zijn nodig bij de aanvraag van het Nederlandse biometrische paspoort, en voor het ontgrendelen van sommige apparaten als smartphones en tablets. Volgens het Erasmus MC is het verlies van de vingerafdruk tijdelijk. Tussen de twee en vier weken na afloop van de behandeling komen ze onveranderd terug. (NRC)

    • Guus Ritzen