Justitie

Van der Steur: langer voorarrest teruggekeerde Syriëgangers

Teruggekeerde Syriëgangers kunnen langer in voorarrest worden gehouden. Minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) werkt op verzoek van de Tweede Kamer aan een wetsvoorstel waarin dit staat, zo heeft hij donderdag laten weten. Gewoonlijk moet het OM binnen zes dagen met zwaarwegende aanwijzingen komen tegen een verdachte. Als het zijn verdenking niet hard kan maken bij een onderzoeksrechter, mag de verdachte het proces in vrijheid afwachten. Voor terrorismeverdachten had het OM al langer de tijd om die aanwijzingen te verzamelen: twintig dagen. Van der Steur wil die termijn verder oprekken, naar vijftig dagen. De minister stelt dat het in terrorismezaken vaak tijd kost om genoeg bewijs te verzamelen. (NRC)

    • Christiaan Pelgrim