In een gouden auto door je eigen dorp

Huldiging olympiërs

Dorpen lopen uit voor de olympisch kampioenen. Elis Ligtlee wordt vanavond gehuldigd in Eerbeek. „Zij zet Eerbeek op de kaart.”

In Eerbeek wordt de huldiging van baanwielrenster Elis Ligtlee voorbereid.
In Eerbeek wordt de huldiging van baanwielrenster Elis Ligtlee voorbereid. Foto’s Olivier Middendorp

Over Eerbeek wordt wel eens gezegd dat het zonder de papierfabrieken niet meer op de kaart zou staan. De drie fabrieken zijn al sinds de zeventiende eeuw onlosmakelijk verbonden met het dorp aan de rand van de Veluwezoom.

Maar sinds enkele dagen is Eerbeek niet enkel meer de plek waar toeristen naar toe trekken om de oliemolen en de stoomtrein te zien, die vroeger werd gebruik om het water uit het Eerbeekse meer naar de papiermolen te vervoeren. Het dorp heeft er een boegbeeld bij: Elis Ligtlee (22). Vrijdagavond wordt ze er gehuldigd.

Nog voordat de baanwielrenster op het vliegtuig naar Rio stapte werden binnen het gemeentebestuur van Brummen, waar Eerbeek onder valt, de mogelijke scenario’s besproken. Als een inwoner van de gemeente een olympische medaille zou winnen, moest dat wel op gepaste wijze worden gevierd.

De draaiboeken verdwenen in een la op het gemeentehuis. Tot 13 augustus. Toen won Ligtlee op het onderdeel keirin in Rio en werd thuis in Eerbeek begonnen met de realisatie van ‘het gouden scenario’.

Intocht begint bij ouderlijk huis

Ligtlee krijgt vrijdag een intocht die haar via het ouderlijk huis en basisschool naar het centrale plein brengt, waar ze door de burgemeester gehuldigd wordt. „Er is een spectaculaire gouden auto geregeld”, verklapt Casper Heine, eigenaar van de plaatselijke JUMBO-supermarkt. De gemeente verwacht dat er zo’n 1.000 tot 1.500 mensen op de huldiging af zullen komen – Heine denkt dat er zeker duizend man méér komt.

Heine zit in de lokale ondernemersvereniging die al dagen in de ban is van de huldiging. „Iedereen doet wat, de huldiging versterkt het samenhorigheidsgevoel enorm” zegt Yvonne der Nederlanden-Willems die ook bij de vereniging zit. Haar drukkerij heeft 2.500 ‘Eerbeek is trots op Elis’-medailles gesponsord. Op papier gemaakt in de plaatselijke fabriek. „De gemeente heeft de regie, maar iedereen probeert bij te dragen aan dit feest.”

Eerbeek is niet de enige plaats waar deze week een olympisch kampioen gehuldigd wordt. Onder meer in het Oldenzaal van turnster Sanne Wevers en in Wartena, waar zeilster Marit Bouwmeester werd geboren, worden vergelijkbare festiviteiten georganiseerd. In Texel vindt zondag een Braziliaans samba-feest plaats, ter ere van windsurfer Dorian van Rijsselberghe. Maar zitten de olympiërs eigenlijk wel te wachten op zo’n feest na een slopend toernooi en landelijke huldigingen in Amsterdam en Den Haag?

„In eerste instantie hoefde het van mij niet zo”, zegt oud-olympiër Bart Brentjens. Hij won tijdens de Spelen van Atlanta in 1996 goud in het mountainbiken en werd bij terugkomst gehuldigd in zijn woonplaats Schaijk. „Je staat die dagen zo erg in de belangstelling, terwijl ik als sporter alleen bezig was met presteren. Bij thuiskomst wilde ik gewoon wat gaan fietsen, maar dat zat er niet in. Je wordt die dagen geleefd.”

‘Ineens ben je een heldin’

„Het is overweldigend”, zegt oud-tennisster Miriam Oremans, die in 2000 samen met Kristie Boogert zilver won op de Spelen in Sydney. „Ineens ben je een soort heldin voor mensen die je al je hele leven kent.” Een gezamenlijke huldiging zoals deze week bij de RAI was er destijds nog niet herinnert de Berlicumse zich. Er waren wel huldigingen bij de tennisclub, in de woonplaatsen van de tennissters en ze gingen op bezoek bij de koningin. „Gelukkig waren de Spelen het laatste belangrijke toernooi dat seizoen, daardoor heb ik er echt van kunnen genieten.”

Om er zeker van te zijn dat de huldiging past in de planning van Ligtlee heeft de gemeente Brummen vooraf contact opgenomen met de familie. Maar het is niet alleen de timing die de huldiging in de war kan schoppen. Zowel Hasselt (de plaats waar ze opgroeide) als Zwolle (haar huidige woonplaats) wilde een huldiging organiseren voor olympisch kampioene Anna van der Breggen. Uiteindelijk ging de eer naar Hasselt, de wielrenster stond daar nog ingeschreven. Ranomi Kromowidjojo had in 2008 hetzelfde probleem. Bij haar meldden zich naast haar geboorteplaats Sauwerd en huidige woonplaats Eindhoven nog een derde partij. Groningen wilde de zwemster eren omdat daar de basis werd gelegd voor haar zwemcarrière.

Dat probleem heeft Ligtlee niet. Het zijn echte Eerbekenaren, de familie Ligtlee. Heine: „Als klein meisje kwam ze al hier in de winkel langs op zoek naar sponsors. Ze moet een jaar of vijf zijn geweest. Voor het grote publiek mag ze misschien een enigszins nieuwe naam zijn, haar talent was al vroeg duidelijk.”

Vrijdag liggen er honderdvijftig taarten met een foto van Ligtlee in de winkel en het publiek dat bij de huldiging aanwezig is zal worden voorzien van een plak ‘goudcake’ en water. De plaatselijke horeca zorgt dat er voor „een zacht prijsje” wat gedronken kan worden op het druk versierde plein. „Vier kilometer aan aangelijnde vlaggetjes” zegt Heine lachend. „In haar eigen straat hangt nog veel meer.”

Heine knikt: „Zij heeft Eerbeek weer op de kaart gezet.”

    • Marlie van Zoggel