‘Hollywood meets Bollywood’ in Iraanse anti-Amerikavideo

Het produceren van de video nam zo’n twee jaar in beslag en 150 mensen werkten aan het project. Volgens critici zijn de kosten absurd hoog voor zo’n slechte video.

YouTube

Het is een beetje Hollywood meets Bollywood, deze anti-Amerikavideo die de afgelopen maand vaak op de Iraanse televisie vertoond is. De video We Will Resist heeft een “Hollywood-stijl budget, Bollywood-stijl kwaliteit”, concludeert de Iraanse krant Javan. En juist dat komt de makers op veel kritiek te staan in Iran, schrijft de BBC.

Volgens de Iraanse krant Sobh-e No was het budget van de film ongeveer 385.000 dollar (zo’n 340.000 euro). Het produceren van de video nam zo’n twee jaar in beslag en 150 mensen werkten aan het project. Volgens critici zijn de kosten absurd hoog voor zo’n slechte video.

De video begint met een meisje dat aan boord van een opstijgend vliegtuig zit en met een knuffel speelt. Vervolgens wisselt het shot naar een Iraniër die de Iraanse vlag uithangt en spelende kinderen op het strand, naast een kerncentrale. Alles ziet er vredig uit, totdat het vliegtuig uit de lucht wordt geschoten door Amerikaanse oorlogsschepen.

Het uit de lucht schieten van het Iraanse passagiersvliegtuig is geïnspireerd door de gebeurtenissen van 3 juli 1988. Toen werd Iran Air vlucht 655 neergeschoten door het Amerikaanse schip USS Vincennes. De Amerikanen zouden het vliegtuig aangezien hebben voor een Iraanse straaljager. Alle 290 inzittenden kwamen om het leven.

De clip is geproduceerd door de Soureh Film Club, een productiebedrijf dat gelieerd is aan de Islamic Propagation Organisation, een staatsorganisatie.

Er is ook een making of gemaakt: