Hoera!Een nieuw cultureel seizoen

Het feest van de voorpret, dat vieren we deze dagen aan het begin van het nieuwe culturele seizoen. De Uitmarkt in Amsterdam, met dertig podia en zo’n 2.000 artiesten, zal dit weekend naar verwachting weer zo’n half miljoen mensen tonen wat op komst is. En in deze bijlage staat onze redactie stil bij enkele culturele hoogtepunten van het aanstaande seizoen. Een uitgebreide selectie van verwachte hoogtepunten dit komend half jaar vindt u in de cultuurkalender aan het eind van dit nummer.

Waar kijken wij naar uit? Daan Schuurmans, vooral filmacteur, gaat voor het eerst sinds jaren weer op het podium staan, bij theatergroep Oostpool, met een stuk van Lars Norén. Wij hebben een reportage over die productie, waarvan ook een glimp te zien zal zijn in de Stadsschouwburg in Amsterdam tijdens de Uitmarkt.

Vanwege hun nieuwe, energieke dronkemansmuziek interviewen we de Pixies, een indie-punkrockband uit de VS. Ze hebben zichzelf na hun successen in de jaren tachtig en negentig heruitgevonden. Ze treden in november op in Amsterdam.

Twee opmerkelijke exposities belichten we, die van het roestige bewegende werk van Jean Tinguely in het Stedelijk, en de met zilverlicht overgoten schilderijen van Lourens Alma-Tadema in het Fries Museum.

We portretteren Daniele Gatti, de zevende chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, die komende maand zijn inauguratieconcert zal geven. Hoe zal het hem vergaan?

Er is zoveel meer dat de moeite waard is te volgen het komend seizoen, meer dan in een bijlage als deze of in een Uitmarkt past. Vandaar dat wij u ook elke dag in onze NRC-cultuurbijlage op de hoogte houden van culturele hoogtepunten het komend seizoen. Zodat u niets hoeft te missen.

Onze muziekcritici weten nu al dat ze na dit seizoen Capella Amsterdam zullen missen, het kamerkoor dat van het Fonds Podiumkunsten geen subsidie meer krijgt. Onterecht vinden wij. En de organisatoren van de Uitmarkt ook. Zij hebben Cappella Amsterdam, dat op tournee gaat, geprogrammeerd in het openingsprogramma van de Uitmarkt, vrijdagavond 26 augustus. Tussen artiesten als rapper Sef en de Nits. Een speldeprik. Een cultuurpolitiek statement. Ook over hoe het Capella Amsterdam daarna vergaat, leest u bij ons het komend cultureel seizoen.

Chef Cultuurredactie

    • Paul Steenhuis