Hoe moet het nu verder met Ajax?

Ajax Oud-trainers Co Adriaanse, Huub Stevens en Aad de Mos schetsen de problemen van Ajax-coach Peter Bosz bij de opbouw van een nieuw elftal.

Ajax-coach Peter Bosz tijdens de kansloze 4-1 nederlaag tegen Rostov. Foto Erwin Spek/ANP

1. Aad de Mos: ‘Als ze van Go Ahead verliezen, verwacht ik een revolte’

Aad de Mos, voormalig trainer van onder meer Ajax en KV Mechelen: „Ajax is verschrikkelijk om naar te kijken. Ze spelen voetbal van jaren geleden, het balbezit is voorspelbaar, er is geen druk en de omschakeling gaat traag. Het is een kwaliteitsarm elftal.

Het aankoopbeleid wordt van kwaad tot erger. Ze hebben spelers gehaald die niets toevoegen: Bertrand Traoré, Davinson Sánchez, Heiko Westermann. Bij PSV zie je het omgekeerde, daar kopen ze gericht in. Het lijkt of het transferbeleid bij Ajax nattevingerwerk is, ik vraag me af of ze een lijstje met te halen spelers klaar hebben liggen. Ze hebben geen spits die domineert, Traoré vind ik geen ‘9’. Ik zou nu kiezen voor Kasper Dolberg.

Als ze bij Go Ahead verliezen is het rampscenario compleet. Dan komen ze mogelijk op acht punten achterstand van PSV en wordt het heel delicaat voor Bosz. In dat geval komen processen op gang die niet te stoppen zijn. Dan verwacht ik een revolte van de F-side en verschijnen ‘de capuchons’ op het trainingsveld.

Ik heb er niet veel vertrouwen in dat het goed komt. Het is op dit moment net als de wet van Murphy: alles wat je aanraakt gaat verkeerd. Marc Overmars (directeur voetbalzaken) kan zich achter de trainer verschuilen. Een extra handicap voor Bosz is zijn Feyenoord verleden en het hoge verwachtingspatroon waarmee hij is binnengehaald: hij zou het Ajax-voetbal opnieuw uitvinden.”

2. Co Adriaanse: ‘Het kost tijd om Ajax anders te laten voetballen’

Co Adriaanse, oud-trainer van onder meer Ajax, AZ, FC Porto: „Peter Bosz heeft het niet makkelijk op dit moment. Hij zit er ook maar net. Zijn opdracht is om Ajax anders te laten voetballen. Creatief, meer naar voren gericht. Zoiets kost tijd. Technisch manager Marc Overmars heeft daarvoor de spelers gehaald die hij dacht te moeten halen. Ajax leek ook klaar op de transfermarkt.

Stel dat ze toch een nieuwe speler zouden aantrekken. Op welke positie moet die dan spelen? Wie moeten ze dan kopen? En welke speler moet er dan weg? Dat is een ingewikkelde legpuzzel die je niet zomaar oplost. De spelers die ze gehaald hebben, kan ik nog niet goed beoordelen. Ze zijn er pas net.

Een nieuwe speler kopen is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Het moet passen in het beleid. Ajax hanteert grenzen voor transfersommen, de nieuwe speler moet geen jeugdspeler in de weg staan, er is een salarisgrens en een speler moet zelf ook willen. Alles moet kloppen.

Verouderd beleid? Nee, hoor. Ook onder deze voorwaarden kun je nog aantrekkelijk voetbal spelen en succes hebben. Zeker nationaal. Europees is het al jaren lastig, dat weten we al langer.

Ik zie ook geen reden tot paniek of een alarmfase. Ajax weet wat het wil en Peter is niet voor niets aangesteld. Aan hem om die wens te koppelen aan resultaat. Ze zouden zich nu bijvoorbeeld kunnen richten op een plek bij de laatste acht in de Europa League.”

3. Huub Stevens: ‘Het wordt tijd dat directeur Overmars investeert’

Huub Stevens, voormalig trainer van onder meer Schalke 04, VfB Stuttgart en PSV: „Als je zelf niet kunt koppen, zorg dan in elk geval dat je tegenstander dat ook niet kan. Dat leerden wij vroeger. Zag je de 2-0 van Rostov? Het gemak waarmee die jongen de bal binnen kopte, was zo veelzeggend voor Ajax. Zoals Peter Bosz al terecht opmerkte: je zag de angst. En angst is een slechte raadgever. Ze waren weerloos.

De wedstrijd bevestigde wat ik jaren geleden al zag aankomen. Dat we zijn doorgeslagen in het aspect balbezit. Net als bij het Nederlands elftal. We richten ons op spelers die passen bij de Hollandse School, maar vergaten te kijken naar aspecten die juist Europees ook zo belangrijk zijn. Fysiek en mentale hardheid.

Het is moeilijk te zeggen of Ajax niet goed heeft ingekocht. Feit is dat Peter voor zijn aanvallende spel zeker nog twee of drie nieuwe spelers nodig heeft. Hij mist nu spelers met creativiteit, die een man kunnen passeren en een doelpoging kunnen forceren. Hij heeft handige buitenspelers, maar ik zie zelden een één-tweetje met de spits. Ze denken te individualistisch.

Aan Peter de taak om de rust te bewaren. Zijn spelers zijn kwetsbaar. Hij moet oppassen dat hij ze na deze nederlaag niet verder naar beneden haalt. Ik kan niet in de keuken kijken bij Ajax en weet niet wat de markt aanbiedt, maar het wordt misschien wel tijd dat directeur Marc Overmars meer centen investeert.”

    • Fabian van der Poll
    • Steven Verseput