Na een jaar in de ruimte is het wennen op aarde

Time volgt in een twaalfdelige documentairereeks twee ruimtereizigers, onder wie de Amerikaanse Scott Kelly.

Scott Kelly
Scott Kelly Nasa

In één dag in de ruimte reisden ze zestien keer rondom de aarde en zagen ze de zon zestien keer op en onder gaan. De Amerikaanse astronaut Scott Kelly en de Russische kosmonaut Mikhail Kornienko gingen een jaar naar het International Space Station (ISS). Time geeft een intiem inkijkje in hun ruimtereis in de documentairereeks A Year in Space.

Deze week werd de laatste aflevering gepubliceerd, over de tijd na de terugkeer van de ruimtereizigers. Duidelijk wordt daarin dat aarden in het ‘normale’ leven best wennen kan zijn. Time volgde Scott Kelly bij hem thuis, interviewde zijn vriendin en schoof aan bij het avondeten met zijn gezin. Op de gevaarlijke ruimtereis volgt een periode van doktersonderzoeken en wennen, zo leren we in het laatste deel van de webserie.

Bekijk de aflevering van Time:

De ruimtereizigers blikken ook terug op hun avontuur en beschrijven wat ze wel en niet missen. Heeft Kelly bijvoorbeeld heimwee naar de ruimte? Zijn lichaam moet opnieuw wennen aan de zwaartekracht, hoe voelt dat? En hoe is het om na een jaar opnieuw regen te zien?

Lees ook: Kijken: na 340 dagen landen deze astronauten op aarde

De ruimtereizigers gingen voor een jaar naar ISS, dat is twee keer zo lang als normaal. Zo werd de invloed van langdurige ruimtereizen op het lichaam onderzocht. De serie van Time, genomineerd voor een Emmy, volgt de missie en vele medewerkers die de ruimtereis mogelijk maken.