Groot-Brittannië kent hoogste aantal asielaanvragen in 12 jaar

In een half jaar steeg het aantal asielaanvragen met 41 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Migranten in Calais. Veel van hen proberen vanuit de havenstad Groot-Brittannië te bereiken.
Migranten in Calais. Veel van hen proberen vanuit de havenstad Groot-Brittannië te bereiken. Foto Philippe Huguen / AFP

In Groot-Brittannië zijn het afgelopen half jaar 36.465 asielaanvragen binnengekomen. De laatste keer dat het aantal aanvragen zo hoog lag was in 2004, toen 39.746 mensen asiel aanvroegen, zo schrijft persbureau Reuters op basis van cijfers van de Britse overheid.

Tussen januari en juni dit jaar is het aantal asielaanvragen met 41 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen kreeg de regering 26.000 aanvragen binnen. Opvallend is het aantal kinderen dat asiel aanvraagt in het land. Dat steeg tot 3.472, een stijging van 54 procent en goed voor 10 procent van alle asielaanvragen in Groot-Brittannië het eerste half jaar.

De meeste asielaanvragen kwamen het afgelopen half jaar binnen uit de volgende zes landen: Iran (4.190), Irak (4.910), Pakistan (2.992), Eritrea (2.790), Afghanistan (2.690) en Syrië (2.563). Van alle aanvragen zijn 3.500 asielzoekers gehuisvest door de Britse overheid. Als verklaring voor de stijging van het aantal asielaanvragen geeft Reuters de onrust in het Midden-Oosten, Afrika en Azië, waardoor al meer dan 1 miljoen mensen zijn gevlucht.

Duitsland

Duitsland is het land waar verreweg de meeste asielaanvragen binnenkomen. In het eerste half jaar van 2016 waren dat er meer dan 655.000. Op de tweede plaats volgt Zweden met 149.000 en Hongarije volgt op de derde plaats met 131.000.