Failliete ondernemer claimt miljoenen van ABN Amro

Bijzonder beheerDe eigenaar van een groot koelvriesbedrijf betoogt dat ABN Amro hem failliet heeft laten gaan om er zelf een slaatje uit te slaan.

iStock

ABN Amro heeft deze week een claim van 205,5 miljoen euro gekregen van een voormalige klant die stelt dat zijn succesvolle bedrijf door toedoen van de bank in 2012 failliet is gegaan. Dat blijkt uit processtukken in bezit van NRC.

Volgens ondernemer Bram Hage hebben ABN Amro en twee andere aandeelhouders samengespannen om zijn koelvriesopslagbedrijf, Partner Logistics, tot faillissement te dwingen om op die manier alle aandelen in handen te krijgen en het bedrijf met winst te kunnen verkopen.

Partner Logistics staat momenteel te koop, bevestigen betrokkenen. Advocaten van DeWaardSinke stellen in hun dagvaarding dat er meer dan 300 miljoen euro voor gevraagd wordt.

Lees de hele reconstructie: Is hij dankzij de bank 205 miljoen kwijt?

Dat ABN Amro een claim van ruim 200 miljoen kon verwachten, stond al vermeld in het prospectus voor de beursgang van ABN Amro in november vorig jaar. Nu wordt duidelijk hoe hoog de claim is en waar de zaak om draait.

Diepvries

Partner Logistics is gespecialiseerd in de opslag en distributie van diepvriesproducten en had in de zomer van 2010 verspreid in Europa twaalf vriesopslaglocaties, zo’n 400 werknemers en vaste klanten als Unilever, Iglo en McDonald’s. Het bedrijf bankiert sinds 2000 bij zakenbank MeesPierson van Fortis. Die dichtte Partner Logistics in 2010 een waarde van minimaal 242 miljoen euro toe en verstrekte tientallen miljoenen extra krediet.

Enkele maanden daarna ging MeesPierson op in ABN Amro. Vanaf dat moment ging het volgens DeWaardSinke mis. Partner Logistics werd in oktober ondergebracht bij de afdeling bijzonder beheer: de intensive care van de bank. Bijzonder beheer blokkeerde kredieten en eiste leningen op. Partner Logistics kwam in de financiële problemen en ging in 2012 failliet. De leningen van ABN Amro werden geconverteerd waardoor de bank grootaandeelhouder werd. Volgens de advocaten van Hage was dat een vooropgezet plan om Partner Logistics goedkoop in handen te krijgen.

Afstand

In de dagvaarding schetst Allen & Overy, de advocaat van ABN Amro, een ander beeld. Vorig jaar stuurde het advocatenkantoor een verweer waarin staat dat Partner Logistics meer dan 400 miljoen euro aan schulden had uitstaan, de activa een fractie daarvan waard waren en het bedrijfsresultaat in 2011 maar 15 miljoen bedroeg. „Voldoende aanleiding om het dossier onder te brengen bij bijzonder beheer.”

Ook stelt Allen & Overy dat ABN Amro „aanzienlijke verliezen” heeft geleden op het faillissement en dat de bank de suggestie dat het op een faillissement zou hebben aangestuurd om zo Partner Logistics in handen te krijgen „verre van zich” werpt.

Ook ABN Amro zelf neemt in een reactie afstand van dat beeld. „Inhoudelijk kunnen we niet op de specifieke zaak ingaan omdat die onder de rechter is. Wel kunnen we zeggen dat we de zaak met vertrouwen tegemoet zien.”

Bijzonder beheer

De afgelopen jaren was er veel kritiek op de manier waarop de afdelingen bijzonder beheer van banken na het uitbreken van de crisis omgingen met ondernemers en bijvoorbeeld opeens kredieten introkken waardoor ondernemers in faillissement belandden. Toezichthouder AFM deed daar vorig jaar onderzoek naar, maar vond geen bewijs dat de afdelingen ondernemers „structureel benadelen”.

Lees ook: Bedrijf in nood? Drie manieren waarop je toch kunt overleven

Een vergelijkbare zaak speelde eerder tussen reisbureau Oad en Rabobank. Een miljoenenclaim van Oad werd door de rechtbank afgewezen en ligt nu bij het gerechtshof.

    • Camil Driessen