‘Duizenden burgerslachtoffers door strijdende partijen Jemen’

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de VN-mensenrechtenraad. De Hoge Commissaris roept op tot een internationale onderzoekscommissie.

Beschadigde gebouwen na een bombardement in Sanaa door de Saoedische coalitie. Foto Mohammed Muwais / AFP

Sinds de start van de burgeroorlog in Jemen in het voorjaar van 2015 zijn er 3.800 burgers gedood en zo’n 7.000 gewond geraakt. Dat stelt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in een donderdag gepubliceerd rapport.

Beide strijdende partijen, de door Saoedi-Arabië geleide coalitie die de Jemenitische president Hadi steunt en de tegen hen vechtende Houthi-rebellen, maken zich schuldig aan geweld tegen burgers, volgens het rapport. In totaal zijn er al 9.000 doden gevallen in het conflict. 7,6 miljoen mensen zijn ondervoed, drie miljoen hebben hun huis moeten ontvluchten.

Ziekenhuizen en markten

Volgens het rapport hebben de Houthi-rebellen meerdere malen landmijnen ingezet, ziekenhuizen aangevallen en burgerdoelen met mortieren bestookt. De Saoedische coalitie heeft onder meer markten gebombardeerd, clusterbommen gebruikt en ook burgerdoelen aangevallen. Daarbij is in veel gevallen geen enkel militair doel te ontwaren, schrijft de Mensenrechtenraad.

Graphic UNHRC

Voorbeelden van aanvallen op burgerdoelen. Graphic UNHRC

Artsen zonder Grenzen (AzG) besloot vorige week zijn personeel terug te trekken uit zes ziekenhuizen, nadat er negentien doden vielen bij een bombardement op een ziekenhuis. Volgens AzG is dat bombardement door de Saoedische coalitie uitgevoerd en kon het geen garanties krijgen dat zoiets niet nog een keer zou voorvallen.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de Jordaanse prins Zeid bin Ra’ad, roept naar aanleiding van de bevindingen op tot een internationale commissie die mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden gaat onderzoeken. Vorig jaar werd juist onder druk van de Saoedische coalitie binnen de Mensenrechtenraad besloten dat soort onderzoeken aan nationale instanties over te laten.

Kinderslachtoffers

De strijdende partijen hebben nog niet gereageerd op het rapport. In juni reageerde Saoedi-Arabië nog furieus na een VN-rapport waarin gesteld wordt dat 60 procent van de kinderslachtoffers in Jemen zijn gevallen door de Saoedische coalitie. Saoedi-Arabië werd vervolgens op een zwarte lijst geplaatst van landen dat slachtoffers maakt onder kinderen, maar daar snel weer van afgehaald.

Het land dreigde zijn financiële bijdragen aan VN-programma’s stop te zetten in onder meer Syrië en Irak. Volgens secretaris-generaal Ban Ki-moon zou het een te groot risico zijn voor die programma’s om Saoedi-Arabië op de zwarte lijst te houden.

Het einde van de oorlog in Jemen lijkt nog allerminst in zicht. Vredesbesprekingen falen keer op keer. Afgelopen maand werd weer besloten de besprekingen tijdelijk op te schorten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken maakte donderdag bekend dat hij met verschillende Arabische Golfstaten en de VN heeft afgesproken te proberen de besprekingen nieuw leven in te blazen.

    • Joram Bolle