Dit is wat we weten over The Grand Tour, de opvolger van Top Gear

De voormalige makers van Top Gear lichtten woensdag een tipje van de sluier op van hun langverwachte autoprogramma The Grand Tour. Er zijn opnames geweest in Namibië, Johannesburg en op de set van Game of Thrones.

Producenten presenteren woensdag de eerste beelden van The Grand Tour Foto van Twitter

Laag vliegt de camera over de kust van Namibië. Links de zee. Rechts de woestijn. Op het strand racen drie beachbuggy’s naar de horizon. Het zijn de allereerste beelden van The Grand Tour, het nieuwe autoprogramma van de voormalige makers van de BBC-show Top Gear.

Amazon, webwinkel én aanbieder van online video, toonde woensdag tijdens het internationale televisiefestival in Edinburgh, de allereerste beelden van The Grand Tour. Daarin spelen Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May opnieuw de hoofdrollen. Zij moesten vertrekken bij de BBC na een hoogopgelopen intern conflict.

De presentatie van woensdagmiddag van Roy Price, hoofd van Amazon Studios, en Andy Wilman, producent van The Grand Tour, ex-producent van Top Gear en jeugdvriend van Clarkson, gaf antwoord op een aantal vragen over het langverwachte autoprogramma. Maar lang niet alles werd duidelijk.

Wat we inmiddels weten over The Grand Tour. En wat niet.

 • Het programma is vanaf het najaar te zien. Een precieze datum werd echter niet bekendgemaakt. “Ergens in de herfst”, was alles wat Price kwijt wilde.
 • The Grand Tour is te zien bij Amazon in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan. Amazon wil uitbreiden naar Frankrijk en Italië, maar Nederland staat niet op het internationale lijstje.
 • Het programma bestaat uit twaalf afleveringen van circa een uur. Een online videodienst als Amazon of Netflix heeft geen strikte lengtes nodig - een programma kan zo lang worden als de makers willen. Er is immers geen reclame. “Maar we proberen onszelf in het gareel te houden en het op ongeveer zestig minuten te houden”, aldus Wilman.
 • Top Gear stond bekend om zijn autotests op bijzondere locaties. The Grand Tour lijkt daarmee door te gaan - zo zijn er opnames geweest op de set van Game of Thrones.

 • The Grand Tour loopt in elk geval drie seizoenen, met een optie voor een vervolg, aldus Wilman. Daarvoor zou Amazon circa 190 miljoen dollar betalen.
 • Wilman verwacht dat Amazon deals met andere mediabedrijven zal sluiten om The Grand Tour ook op tv te krijgen in landen waar het Amerikaanse bedrijf geen online videodienst aanbiedt. “Amazon betaalt niet zoveel geld om het programma alleen in de VS, het VK, Duitsland en Japan te tonen.”
 • Amazon hoopt dat de afleveringen van The Grand Tour tijdloos zijn en nog lang kijkers kunnen blijven trekken. Top Gear werd - en wordt - ook veel herhaald. Actuele verwijzingen blijven daarom beperkt, aldus Wilman. Bovendien eist Amazon dat alle afleveringen in 4K, ultrahoge beeldkwaliteit, worden opgenomen. Daarvoor zorgt onder meer een Nederlands bedrijf, aldus Wilman, maar hij noemde geen naam van die 4K-producent.
 • Net als Top Gear bestaat The Grand Tour uit gefilmde onderdelen en opnamen in de studio. Top Gear werd opgenomen in een oude hangar. The Grand Tour gebruikt een grote tent; die stond onlangs vlakbij Johannesburg en staat eind september in Californië.
 • Presentator James May begon de eerste draaidag in Zuid-Afrika met een gebroken arm. “Ik zou graag willen zeggen dat hij gewond raakte toen hij een zielig hondje probeerde te redden”, aldus Wilman. “Maar hij struikelde gewoon, terwijl hij uit de kroeg kwam.”

NRC-redacteur Jan Benjamin doet deze week verslag vanuit het tv-festival in Edinburgh

  • Jan Benjamin