Dit is het verhaal van de non van de aardbeving

Foto AP

Suor (‘zuster’) Mariana heet ze, de bebloede non die na de aardbeving in Midden-Italië met een mobieltje in de hand op de grond zit. Veel media hebben deze foto van haar gebruikt om het drama van de aardbeving van dinsdagnacht te verbeelden – woensdag stond ze op de voorpagina van NRC Handelsblad, donderdag op de cover van nrc.next.


De 32-jarige vrouw is geboren in Albanië en woonde in het klooster Don Minozzi in Amatrice. Dat is door de aardbeving grotendeels ingestort. Vier andere nonnen hebben dat niet overleefd. Tegen de krant La Repubblica vertelde ze wat er is gebeurd.

Ik ben nog in leven door een engel. Een jongen is me komen helpen. Ik weet niet hoe hij heet, ik had hem de afgelopen dagen in het klooster gezien omdat hij een aantal bejaarden hielp die bij ons te gast waren.

Direct na de beving was ze in paniek.

In het begin begreep ik niet wat er gebeurde. Ik werd ineens wakker en zag dat mijn bed vol bloed lag, omdat een stuk kalk me aan mijn hoofd had verwond. Ik hoorde een dof geluid, ver weg. De muren bewogen. Ik zag alleen bloed en stof, ik was in shock. Ik slaagde er niet in te vluchten, want de deur ging niet meer open en daarom heb ik het enige gedaan wat me intelligent leek op dat moment: ik heb me onder het bed geworpen. Daar ben ik er, stukje voor stukje, in geslaagd me aan te kleden. Gelukkig heeft de vliering het een tijd gehouden.

En toen kwam die jongen om haar te helpen.

Hij kwam binnen, heeft me bij de arm genomen en naar buiten gebracht, hij heeft me gered. Ik weet niet hoe hij de deur open heeft gekregen, en ook niet hoe we samen zijn gelopen. Mijn herinneringen zijn verward. Hij heeft me de weg naar buiten het gebouw gewezen. Maar toen hoorden we de wanhopige kreten van zuster Maria en zuster Giuseppina. Ik hoorde ze hulp vragen, ze schreeuwden dat ze niet konden ademen. Toen zijn we teruggegaan. Die jongen heeft zijn leven geriskeerd om ook hen te helpen.

Toen de foto genomen werd, was ze haar familie aan het bellen om te melden dat ze veilig was.

Lees ook: Dodental aardbevingen Italië loopt op tot 247
    • Marc Leijendekker