De bus naar Little Amsterdam

Zo gaat toeristenspreiding in de praktijk. Het Muiderslot is Amsterdam Castle geworden. En Zandvoort is Amsterdam Beach.

Foto’s Gino Kleisen

Vijftig minuten zou de busreis van Amsterdam naar Zandvoort duren. Maar een dik uur later staat Salvatore Mirotta (27) uit het Siciliaanse Palermo nog steeds met twee rolkoffers te zweten in het gangpad, terwijl de bus van halte naar halte kronkelt en steeds warmer wordt. Vier dagen is Mirotta in Amsterdam geweest, maar geen enkele keer was het zó druk als in deze bus, op weg naar het strand.

De bus van Amsterdam naar Zandvoort is van naam veranderd. Buslijn 80 heet sinds deze maand de Amsterdam Beach Line, zodat toeristen hun weg naar de zee makkelijker kunnen vinden. Toeristeninformatiesite I Amsterdam, van promotiebureau Amsterdam Marketing, belooft „wild parties” en „wild dunes”, „op een steenworp afstand van de Amsterdamse grachten en kinderkopjes”. 

De naamsverandering was een heel project, zegt de woordvoerder van de lokale VVV enthousiast. „De bushaltebordjes worden bestickerd en we gaan veel promotie doen bij hotels.” Er was een feestelijke presentatie in het Holland Casino in Zandvoort.

Bij de bushalte aan de Amsterdamse Elandsgracht, weggestopt onder een kantoorpand bij een benzinestation, is van de metamorfose weinig te zien. Lijn 80 heet hier nog gewoon Lijn 80, al is bus zelf wel getransformeerd met stickers. Tussen de wielen ligt de Noordzee, onder de ramen gooit een blonde jongen een strandbal. Naast de deur liggen ‘Holland’-teenslippers in rood-wit-blauw.

Lees ook: Spreiding toeristen lukt Amsterdam mondjesmaat

Trein naar Terschellling

Het wordt 24 graden, maar Salvatore Mirotta is deze ochtend een van de weinige toeristen in de volle bus – het overgrote merendeel is Nederlander. Van Zandvoort heeft hij nog nooit gehoord, met zijn vriendin is hij op weg naar Haarlem – bij toeristen aangeprezen als „Little Amsterdam”. Vanavond pakken ze de trein naar Terschelling. „Amsterdam hebben we de afgelopen dagen wel gezien.”

De nieuwe busnaam maakt deel uit van een groter project. Omdat Amsterdam almaar voller wordt, met bewoners en bezoekers, proberen de gemeente en Amsterdam Marketing toeristen en dagjesmensen te verleiden tot een bezoek aan gebieden buiten de drukke binnenstad. Zo werden de Zaanse Schans en Volendam omgedoopt tot Old Holland, het Muiderslot tot Amsterdam Castle en Almere tot New Land.

„We maken Amsterdam als het ware groter”, zegt Frans van der Avert, directeur van Amsterdam Marketing. „Een toerist krijgt door zo’n naamsverandering het idee: het is dichtbij.”

Van Gogh en fietsen huren

Achterin de bus zitten drie Britten. „Het weer is goed, dus we verruilen Van Gogh vandaag voor het strand”, zegt Suzy Gear (36), op vakantie met dochter Abbie (12) en haar moeder. De dag ervoor kwamen ze aan en in één dag zagen ze vrijwel hun hele lijstje. Het

Foto Gino Kleisen

‘Amsterdam Beach’ oftewel Zandvoort aan Zee. Foto Gino Kleisen

Anne Frankhuis, de grachten, het Tulpenmuseum, souvenirwinkels, pannenkoeken eten. Morgen doen ze Van Gogh en misschien gaan ze fietsen huren.

Dat Amsterdam de toeristen wil spreiden, snappen deze Britten wel. De rij voor het Anne Frankhuis sprak boekdelen. En die fietsen! „Ik wist wel dat er veel zouden zijn zijn”, zegt Suzy, „maar zó veel, dat had ik niet verwacht.”

Bij de lokale VVV is de term Amsterdam Beach al behoorlijk ingeburgerd, zegt de woordvoerder. „Voor Belgen, Duitsers en Nederlanders blijven we Zandvoort aan Zee. Maar andere nationaliteiten hebben geen idee, voor hen is Amsterdam een ijkpunt.”

De buschauffeur gelooft er niet in, zo’n naamsverandering. „Deze lijn is toch altijd al druk. Britten, Duitsers, vreselijk.” Vijf keer in de twee weken rijdt ze deze lijn, nog niemand zei wat van de nieuwe naam. „Ze zitten toch alleen maar op hun mobiel.”

Na 75 minuten is de bus bij Zandvoort. Mét Salvatore Mirotta, zijn vriendin en hun rolkoffers. Ze kijken verbaasd om zich heen. „Zijn we in Zandvoort? Waar is Haarlem dan?” In de gloednieuwe toeristenbus is geen enkele bushalte omgeroepen.