Cillessen voor vijf jaar naar FC Barcelona

Ajax ontvangt 13 miljoen euro voor Cillessen. Dat bedrag kan door bonussen oplopen tot 15 miljoen.

Erwin Spek/ANP

De transfer van Jasper Cillessen van Ajax naar Barcelona is donderdag afgerond. De 27-jarige doelman heeft een contract voor vijf jaar getekend. Ajax ontvangt minimaal 13 miljoen euro voor de keeper, dat kan oplopen tot 15 miljoen euro, meldt de Catalaanse club.

Twitter avatar JasperCillessen Jasper Cillessen De Treffers –> NEC –> Ajax –> FC BARCELONA ⚽ Dreams do come true 🙏🏻! 🔵🔴🔵🔴 #FCB #MesQueUnClub https://t.co/eRcpTFgG1Z

Ajax nam de 27-jarige keeper in 2011 over van NEC. De huidige keeper van het Nederlands elftal stond in 178 wedstrijden onder de lat voor de Amsterdammers. Eerder speelde hij voor De Treffers. Cillessen maakte in 2013 zijn debuut voor Oranje.

Cillessen kondigde woensdagavond na het play-offduel voor de Champions League met FK Rostov al aan dat dit “in principe zijn laatste wedstrijd was”. De doelman leed met de Amsterdammers een pijnlijke 4-1 nederlaag.

Lees ook: Hoeveel tijd krijgt avonturier Bosz nog?

Cillessen wordt door Barça gehaald als de vervanger van Claudio Bravo, die zo goed als zeker naar Manchester City vertrekt. Hij wordt daarmee in principe tweede keeper en moet de strijd aanbinden met de Duitse goalie Marc-André ter Stegen (24).

Lees ook: Vindt Ajax een nieuwe Cillessen?

Cillessen, die sinds 2011 drie keer kampioen werd met Ajax begon dit seizoen wisselvallig. In de thuiswedstrijden tegen Paok Saloniki en FK Rostov maakte hij een fout die tot een tegendoelpunt leidde.

De Nijmegenaar staat zondag waarschijnlijk al meteen onder de lat bij Barcelona. De Spaanse grootmacht neemt het dan op tegen Athletic Bilbao en Ter Stegen sukkelt nog met fysieke klachten.

Tim Krul

Tim Krul maakt naar alle waarschijnlijkheid de overstap naar Ajax. De doelman wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Newcastle United, meldde De Telegraaf. Krul heeft zijn contract in Engeland onlangs met een jaar verlengd, nadat de club degradeerde.

In het veld maakte Cillessen al een keer eerder plaats voor Krul. Op het WK in 2014 in Brazilië werd Cillessen in het duel met Costa Rica voor de strafschoppenserie gewisseld voor Krul. Met succes: Nederland won de penaltyserie.

    • Bas Tooms