Turkse oppositieleider ongedeerd na aanslag

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken was de aanval het werk van de PKK. De aanval is niet opgeëist.

Archiefbeeld van Kemal Kilicdaroglu.
Archiefbeeld van Kemal Kilicdaroglu. Foto Adem Altan / AFP

Het konvooi van de belangrijkste Turkse oppositieleider Kemal Kilicdaroglu (CHP) is donderdag in het noordoosten van Turkije aangevallen. Dat heeft minister Efkan Ala van Binnenlandse Zaken laten weten, meldt persbureau Reuters. Kilicdaroglu bleef ongedeerd.

Volgens de minister hebben de veiligheidsdiensten een actie op touw gezet om de aanvallers te pakken. Drie soldaten zouden in het vuurgevecht gewond zijn geraakt. De aanvallers waren vermoedelijk lid van de Turks-Koerdische guerrillabeweging PKK, zei Ala. De PKK heeft volgens Reuters de aanval donderdag nog niet opgeëist.

De aanval vond plaats in de buurt van de stad Artvin. Tegen de televisiezender NTV zei Kilicdaroglu nu veilig te zijn. Op beelden van de Turkse zender CNN Türk zou te zien zijn hoe politiemensen het vuur openen op de aanvallers.

De regering houdt de PKK verantwoordelijk voor een aantal aanslagen in het oosten van Turkije. Voor een daarvan, een bomaanslag in Elazig waarbij 146 gewonden vielen, heeft de beweging de verantwoordelijkheid opgeëist. De PKK strijdt voor Koerdische onafhankelijkheid.