AZ door naar groepsfase Europa League

Vrijdag is de loting voor de groepsfase van de Europa League. Ajax en Feyenoord doen ook mee.

Vojvodina speler Miletic Nemanja in duel met AZ speler Levi Garcia.
Vojvodina speler Miletic Nemanja in duel met AZ speler Levi Garcia. Foto ANP

AZ heeft zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders speelden donderdagavond thuis met 0-0 gelijk tegen de Servische club Vojvodina Novi Sad. Door de 3-0 overwinning vorige week in het heenduel met de Servische club is AZ zeker van doorgang naar de volgende ronde.

Ook Fenerbahçe, de nieuwe club van trainer Dick Advocaat, heeft zich geplaatst voor de groepsfase. Met Gregory van der Wiel en Robin van Persie in de basis won het met 2-0 van Grasshoppers in Zürich, genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Advocaat vertrok 15 augustus onverwachts als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal om trainer van de Turkse club te worden.

Derde Nederlandse club

AZ is naast Ajax en Feyenoord de derde Nederlandse club in de Europea League. Vrijdag krijgen ze te horen bij wie ze in de poule terechtkomen. Eerder op donderdag werd er geloot voor de groepsfase van de Champions League. PSV, de enige Nederlandse club in de Champions League, komt sterke tegenstanders tegen. De Eindhovense club treft Bayern München, Atlético Madrid en FC Rostov.

Vorig jaar werd PSV in de achtste finales uitgeschakeld door Atlético Madrid. Rostov won woensdag met 4-1 van Ajax en ging daardoor ten koste van de Amsterdammers door naar de groepsfase van de Champions League.

    • Guus Ritzen