Dodental aanval universiteit Kabul loopt op

De bezetting van de Amerikaanse universiteit duurde negen uur. Er vielen zestien doden.

Afghaanse elitetroepen omsingelden de campus.
Afghaanse elitetroepen omsingelden de campus. Foto Omar Sobhani / Reuters

Het aantal mensen dat is omgekomen bij de aanval op een Amerikaanse universiteit in de Afghaanse hoofdstad Kabul, is opgelopen tot zestien. Bij de bezetting, die woensdagavond begon en negen uur duurde, kwamen drie bewakers, drie politieagenten en zeven studenten en hoogleraren om het leven. Ook de drie aanvallers zijn gedood.

Meerdere schutters openden woensdagavond het vuur op de universiteit waar op dat moment enkele honderden Afghaanse en internationale studenten en leden van het universiteitspersoneel aanwezig waren.

Minstens 37 mensen zijn gewond geraakt onder wie zeven politieagenten. Afghaanse elitetroepen omsingelden kort na de bezetting de campus en twee schutters zijn daarbij gedood. De aanval is nog niet opgeëist.

Paniek op de campus

Ooggetuigen beschreven woensdagavond dat er kort na de bestorming van de campus paniek uitbrak. Een student zei tegenover persbureau Reuters dat er medestudenten uit ramen sprongen op de tweede verdieping om zo te ontkomen aan het geweervuur en de explosies.

“Veel studenten zijn naar beneden gesprongen. Sommigen braken daarbij hun benen en anderen raakten gewond aan hun hoofd.”

Het is niet de eerste keer dat militanten het voorzien hebben op de universiteit of het personeel. Eerder deze maand werden een Australische en een Amerikaanse docent ontvoerd. Van hen ontbreekt nog ieder spoor.

    • Maarten Back
    • Bas Tooms