Van der Steur wil langer voorarrest voor teruggekeerde Syriëgangers

Foto ANP / Jerry Lampen

Teruggekeerde Syriëgangers kunnen langer in voorarrest worden gehouden. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) werkt op verzoek van de Tweede Kamer aan een wetsvoorstel waarin dit staat, schreef hij donderdag in een Kamerbrief.

Normaal moet het Openbaar Ministerie binnen zes dagen met zwaarwegende aanwijzingen komen tegen een verdachte. Als het OM zijn verdenking niet kan hard maken bij een onderzoeksrechter, mag de verdachte het proces in vrijheid afwachten. Voor terrorismeverdachten was die termijn al opgerekt naar twintig dagen. Van der Steur wil die termijn nog verder oprekken, naar vijftig dagen.

De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat het in terrorismezaken vaak tijd kost om genoeg bewijs te verzamelen. Hij wil terrorismeverdachten niet te snel vrijlaten, omdat hij bang is voor “nieuwe, terroristische daden”. Van der Steur:

“Meer nog dan bij andere misdrijven, geldt bij terroristische misdrijven dat je met effectieve opsporing ook kunt voorkomen dat daders nieuwe gruweldaden plegen.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en PvdA-leider Diederik Samsom riepen de regering dit voorjaar op om deze wetswijziging mogelijk te maken. Vrijwel de hele Tweede Kamer steunde die oproep. Alleen PVV, Denk en VNL stemden tegen. Van der Steur wil het wetsvoorstel nog dit jaar naar de Tweede Kamer sturen.

    • Christiaan Pelgrim