Zuid-Soedan

Nederlander doet onderzoek VN-missie

Amsterdam. De Nederlandse generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert gaat onderzoek doen naar het optreden van blauwhelmen in Zuid-Soedan. Hij is door secretaris-generaal Ban Ki-moon aangesteld. In de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba kwamen afgelopen maand bij aanvallen honderden mensen om het leven. Volgens de VN executeerden leden van het regeringsleger verschillende burgers en werden vrouwen en meisjes in groepsverband verkracht. Dat gebeurde op en nabij door de VN beschermde bases in de hoofdstad. Cammaert moet onderzoeken of de blauwhelmen juist hebben gereageerd op het geweld of dat ze zich bewust afzijdig hebben gehouden, zoals beschuldigingen luiden. De gevluchte vice-president Riëk Marchar is inmiddels naar Soedan uitgeweken en wordt daar in een ziekenhuis behandeld. (NRC)

    • Wim Brummelman