Tientallen doden bij aardbevingen Midden-Italië

Zo’n 150 mensen zijn nog vermist. Enkele dorpen zijn volledig verwoest.

Het dorp Amatrice werd bijna volledig weggevaagd door de aardbevingen. AFP / Filippo Monteforte

Bij aardbevingen in Midden-Italië zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker 38 mensen omgekomen. Dat meldde de Italiaanse burgerbescherming aan het einde van deze woensdagochtend. Zo’n 150 mensen worden nog vermist.

Update 16.04 uur: Het dodental is opgelopen tot zeker 73, volgens het Italiaanse Rainews. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Het epicentrum van de beving lag nabij het dorp Norcia, 75 kilometer ten zuidoosten van Perugia in de regio Umbrië. De regio werd om 03.30 uur getroffen door de beving, die een kracht had van 6,2 op de schaal van Richter. Volgens de Europese aardbevingsdienst EMSC waren er daarna ongeveer vijftig naschokken. De zwaarste daarvan trof het gebied een uur na de eerste beving en had een kracht van 5,5 op de schaal van Richter. De bevingen werden gevoeld in Bologna en in het 170 kilometer verderop gelegen Rome.

De zwaarstgetroffen dorpen zijn Accumoli, Amatrice, Posta and Arquata del Tronto. Premier Matteo Renzi liet weten dat reddingswerkers per helikopter naar de getroffen gebied zijn gestuurd, meldt Reuters. Volgens de burgemeester van Accumoli liggen zeker vier mensen in het dorp onder het puin, zo laat hij weten tegenover de Italiaanse staatsomroep Rai:

“Vier mensen liggen onder het puin, maar ze vertonen geen teken van leven. Het gaat om twee ouders en twee kinderen.”

Bekijk ook: een fotoserie over de ravage na de aardbeving in Midden-Italië.

De burgemeester van Amatrice liet tegenover dezelfde omroep weten dat zijn dorp er slecht aan toe is:

“Het halve dorp is weggevaagd. Er liggen mensen onder het puin. Er is een aardverschuiving geweest en de brug kan nog instorten.”

Het dorp Amatrice werd bijna volledig weggevaagd door de aardbevingen:

Lees ook: L’Aquila vijf jaar na aardbeving: veel corruptie, trage wederopbouw.

De laatste zware aardbeving in Italië was in 2009 in de omgeving van de stad L’Aquila, in dezelfde regio als het vannacht getroffen gebied. Toen kwamen meer dan driehonderd mensen om het leven. De beving werd veroorzaakt door een aardverschuiving langs een breuklijn ten noordoosten van het stadje. Duizend mensen raakten gewond en 66.000 mensen dakloos.

In de jaren na die beving in 2009 werden honderden miljoen euro’s uitgegeven aan de wederopbouw van de regio. Door corruptie lag het gebied jaren later echter nog steeds in puin. Een groot deel van de fondsen die werden toegewezen voor de wederopbouw zouden zijn doorgesluisd naar bouwbedrijven die banden zouden hebben met de maffia.

    • Etienne Verschuren