Zachte robot

Siliconen octopusje beweegt autonoom

Foto Ryan Truby, Michael Wehner, Lori Sanders, Harvard University

Zijn makers hebben hem ‘octo-bot’ genoemd. Het is de eerste robot die compleet van zachte materialen is gemaakt, inclusief de interne aandrijving voor de acht armen. Octo-bot kan weliswaar bewegen, maar nogal onbeholpen: hij tilt vier armen tegelijk op, eventjes, en daarna de andere vier armen. Dat gaat zo afwisselend door, tot 8 minuten lang, zolang de energievoorraad strekt. „Voortbewegen was niet ons doel”, zegt onderzoeksleider Robert Wood van Harvard University. „We wilden laten zien dat je een robot volledig uit zachte materialen kunt opbouwen.”

Lijf en armen van de robot zijn gegoten en bestaan uit een mengsel van siliconenrubbers met verschillende stijfheden. In de robot is een netwerk van kanalen en reservoirs aangebracht. In de achterste reservoirs zit waterstofperoxide dat in een chemische reactie wordt omgezet in water en zuurstof, die gereguleerd naar de armen stromen. Zuurstof is als gas aanwezig, en verhoogt de druk in de armen, waardoor die in beweging komen. Vooraan de armen zitten kleine gaatjes, waardoor water en zuurstof langzaam ontsnappen. (NRC)

    • Marcel aan de Brugh