Wielrenner Kruijswijk na val uit Vuelta

De coureur, die gold als kanshebber voor het podium, viel in volle finale over een paal in de weg.

Steven Kruijswijk op beeld van eerder dit jaar.
Steven Kruijswijk op beeld van eerder dit jaar. Foto Robert Vos/ANP

Wielrenner Steven Kruijswijk is na een harde val afgestapt in de Ronde van Spanje. De Nederlander, die als een van de kanshebbers voor een podiumplek gold, reed in volle finale op een paal. De coureur heeft mogelijk zijn sleutelbeen gebroken. De renner is afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij zich laat onderzoeken op mogelijke breuken.

Op Twitter liet de sporter weten teleurgesteld te zijn: (Tekst gaat verder onder de tweet)

Twitter avatar s_kruijswijk Steven Kruijswijk Didn’t see that one coming… Disappointed to leave the @lavuelta already and a strong team behind me. Good luck boys!!💪🏻
Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling .@s_kruijswijk is at the hospital, together with the team’s medical staff to get his body scanned. #LV2016

Kruijswijk gold als de klassementstroef van LottoNL-Jumbo. De renner werd in de afgelopen Giro d’Italia vierde, nadat hij tot twee dagen voor het einde van de ronde de roze trui had gedragen. De verwachting was daarom dat hij ook in de Vuelta een rol van betekenis zou kunnen spelen.

De Nederlander kwam echter ziek terug uit Rio, waar hij de Olympische wegrit reed, en liep daardoor een trainingsachterstand op. De afgelopen dagen moest de coureur dan ook al tweemaal afhaken bij concurrenten als Chris Froome en Nairo Quintana toen het bergop ging. Hij had daardoor al een ruime achterstand in het klassement op de meeste klassementsmannen.

Dinsdag zei Kruijswijk nog optimistisch te zijn over de komende etappes. Voor zijn val stond de Nederlander 27e in het klassement.

Kritiek op parcours

Meteen na de val van Kruijswijk kwam er vanuit het peloton kritiek op de parcoursbouwers van de Vuelta. Kruijswijk zou mogelijk zijn gevallen over een niet-gesignaleerd obstakel op de weg. Zo zei collegarenner Jan Bakelants op Twitter: “Bravo Vuelta voor het niet aangeven van een paal in volle finale, je hebt de val die je wilde.”

Twitter avatar Jan_Bakelants Jan Bakelants Bravo @lavuelta for not signalising this pole in full finale, think you got the crash you wanted. @s_kruijswijk
Twitter avatar georgenbennett George Bennett? Gutted to loose our main man @s_kruijswijk - what the fuck was that pole doing in the final- did the UCI not learn from basque last year??
Twitter avatar bramtankink Bram Tankink Ik zie @s_kruijswijk naar links gaan en ineens n enorme klap. Dit is de paal. Onzichtbaar voor n aanstormend peloton https://t.co/NMth2Nve0u

De rit tussen Viveiro en Lugo (171 kilometer) werd overigens gewonnen door Gianni Meersman. De Belg boekte zijn tweede etappezege in deze Ronde van Spanje. De Colombiaan John Darwin Atapuma behield de leiding in het algemeen klassement.

    • Casper van der Veen
    • Jorg Leijten