VS: Apple verdient geen Europese belastingboete

Klanten in de vorige week geopende Apple Store in het nieuwe World Trade Center in Manhattan. Foto Spencer Platt/Getty Images/AFP

De strengere aanpak van belastingontwijking binnen de EU loopt uit op een conflict met de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Financiën roept de Europese Commissie op geen belastingboetes uit te delen aan bedrijven als Apple, Amazon, Fiat Chrysler en Starbucks. Woensdag publiceerde het ministerie een samenvattend onderzoek van de stroeve onderhandelingen tussen Washington en Brussel.

Veel multinationals sluizen geld dat ze in de EU verdienen naar een EU-land met lage belastingtarieven, zoals Ierland, Nederland of Luxemburg. De EU probeert die belastingontwijking af te remmen en pakt onder meer Apple in Ierland aan. De EU wordt verweten internationale belastingverdragen te schenden door met terugwerkende kracht nieuwe regels toe te passen.

Formeel deelt de EU geen boetes uit maar worden achterstalige belastingen geïnd. Apple schikte in Italië al voor 318 miljoen euro, Starbucks moet in Nederland 20 tot 30 miljoen euro terugbetalen en de Franse belastingdienst deed in mei nog een inval bij Google in Parijs .

Brussel „ondermijnt jarenlang onderhandelen”, volgens het onderzoek. Als de EU de kritiek naast zich neerlegt, zou dat kunnen leiden tot verminderde investeringen van Amerikaanse bedrijven in Europa, zegt de Amerikaanse minister van Financiën Lew.

    • Marc Hijink