Vertrekregeling Belastingdienst blijft te populair

Rond de 6.900 werknemers van de fiscus schreven zich al in voor de vrijwillige exit, van wie er 5.900 ook daadwerkelijk zeggen te vertrekken.

Blauwe enveloppen van de Belastingdienst.
Blauwe enveloppen van de Belastingdienst. Remko de Waal / ANP

Met nog een week om zich in te schrijven, hebben al 5.900 werknemers van de Belastingdienst zich aangesloten bij de vrijwillige vertrekregeling. De regeling was bedoeld om vijfduizend personeelsleden gefaseerd uit zichzelf te laten vertrekken in een grote reorganisatie.

In eerste instantie hadden ongeveer 6.900 mensen zich aangemeld voor de vertrekregeling, zo zegt een woordvoerder van de fiscus. Zo’n duizend belangstellenden hebben na verdere interne gesprekken besloten toch aan te blijven. De Belastingdienst verwacht dat dit aantal verder oploopt.

Eerder werd duidelijk dat de regeling veel populairder was dan voorzien. De Belastingdienst maakte daarom eerder bekend de regeling vervroegd te beëindigen, namelijk per 1 september dit jaar in plaats van per 2023. Daarover was een akkoord bereikt met de vakbonden. In vier maanden hadden zich bijna 3.850 werknemers aangemeld. Zonder ingrijpen had dat kunnen oplopen tot bijna 8.000 in 2024, volgens prognoses van de fiscus.

Eerder schreef NRC-redacteur Eppo König over de problematische verdeling van werknemers die willen vertrekken binnen de Belastingdienst:

“Er willen vooral veel mensen weg bij de afdelingen toezicht en invordering. En het zijn veel hoogopgeleide, ambtenaren met de hoogste salarissen die hun pensioen tegemoet springen.”

De fiscus had de regeling in het leven geroepen om tot en met 2023 vijfduizend voltijdbanen te schrappen. Veel administratief en telefonisch werk verdwijnt namelijk. Eerder schreef directeur-generaal Hans Leijtens van de Belastingdienst in een uitgelekte brief aan de vakbonden dat het aantal werknemers dat kiest voor de vertrekregeling “significant groter” was dan verwacht. Prognoses zouden onvoldoende diepgang hebben gegeven.

De vrijwillige exit is volgens vakbonden populair omdat een deel van het personeel reorganisatiemoe is. Ook zou de gemiddelde leeftijd van het personeel 53 zijn, veel mensen zouden na jaren klaar zijn met het werk.

Ook nieuw personeel

De mensen die zich aanmelden voor de vrijwillige vertrekregeling, verlaten over een periode van zeven jaar het bedrijf. In totaal werken er rond de dertigduizend mensen bij de Belastingdienst. De fiscus neemt ook weer 1.500 nieuwe medewerkers aan met kennis van moderne technieken.

Het Financieele Dagblad meldde woensdagochtend dat algemeen directeur Hans Blokpoel vertrekt bij de Belastingdienst. Een woordvoerder zegt dat er geen verband is tussen de problemen met de vrijwillige vertrekregeling en zijn opstappen. “Hij heeft al langer dan de gebruikelijke termijn van zes jaar deze functie vervuld. Ook als de regeling een enorm succes was, was hij vertrokken.”