‘Door Turkije gesteunde rebellen bezetten centrum Jarablus’

In de stad in de Turks-Syrische grensstreek houdt IS zich schuil. Turkse tanks zijn onderweg naar de stad.

Turkse tanks zouden onderweg zijn naar Jarablus om de Syrische plaats in te nemen.
Turkse tanks zouden onderweg zijn naar Jarablus om de Syrische plaats in te nemen. Foto: AP

Turkije is woensdagochtend een offensief gestart om de Noord-Syrische plaats Jarablus in handen te krijgen. De stad, die tot vandaag in handen was van terreurgroep Islamitische Staat (IS), werd woensdagochtend gebombardeerd. Volgens persbureau Reuters zijn Syrische rebellen, gesteund door Turkse tanks en elitetroepen, inmiddels Jarablus binnengevallen.

De meeste IS-strijders zouden de Noord-Syrische stad hebben verlaten. Rebellenleiders melden aan Reuters dat hun troepen het centrum van de stad hebben bereikt en dat ongeveer de helft van Jarablus veroverd is.

Twitter avatar AhmadAlkhtiib Ahmad alkhatib The military operation in #Jarabulus has just started, Tanks start entering Jarablus
#Turkey #FSA #جرابلس https://t.co/iV15gpq08F

Afgelopen maandag werd het artillerievuur geopend op Jarablus. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Çavuşoğlu liet toen weten het grensgebied met Syrië te willen “zuiveren” van IS. Er zouden inmiddels zo’n 70 doelen door artillerie en raketten geraakt zijn en twaalf luchtaanvallen zijn uitgevoerd.

Bij de strijd zouden Turkse media tot woensdagmiddag zeker 46 IS-strijders zijn gedood. Ook zouden vier dorpen rondom Jarablus zouden al zijn ingenomen. De plaats Karkamis, aan de Turkse kant van de grens, is geëvacueerd als reactie op eerdere mortierbeschietingen van IS.

Waarom moet Jarablus worden veroverd?

NRC-correspondent Marloes de Koning schreef zaterdag over het doel van de verovering van de Syrische stad door Turkije:

“De verovering van Jarablus zou voor Turkije twee doelen dienen: IS verzwakken en tegelijk voorkomen dat de Koerden in Syrië de stad zouden innemen en toevoegen aan hun autonome regio.”

Lees ook: Turkije in de aanval tegen IS én de Koerden

Turkije en VS: Koerden moeten terugtrekken

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden landde woensdag in Ankara voor een bezoek aan Turkije. Daar schaarde hij zich achter de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Çavuşoğlu, die eerder Koerdische strijders waarschuwde dat ze zich “terug te trekken naar de oostkant van de Eufraat”. Biden herhaalde de oproep van Çavuşoğlu, met als toevoeging dat de Amerikaanse steun aan de koerden ervan af zou hangen.

Lees ook: Joe Biden doet handreiking aan Turkije in Ankara

Zowel de Syrische Koerden als het Syrische regime hebben afkeurend gereageerd op het Turkse offensief. De Koerden noemden het “een schaamteloze, agressieve inmenging in interne Syrische aangelegenheden”. Het regime meent dat Turkije de Syrische soevereiniteit schendt. Het Amerikaanse leger heeft een paar honderd special forces in Syrië die rebellen trainen, maar niet eerder viel een NAVO-land met grondtroepen Syrië binnen.

De Syrische grensplaats Jarablus: