Tachtig uur werkstraf geëist tegen man die Vermeer-pop ophing

Ferdi T. hing een pop die Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer moest voorstellen aan een strop over de reling van de ArenA.

In de eerste minuten van de wedstrijd hangt er een donkere plastic pop met een shirt aan met daarop de naam Vermeer over de reling van vak 410.
In de eerste minuten van de wedstrijd hangt er een donkere plastic pop met een shirt aan met daarop de naam Vermeer over de reling van vak 410. Foto: Olaf Kraak / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft tachtig uur werkstraf geëist tegen Ferdi T. voor de belediging en bedreiging van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer. Van die tachtig uur is de helft voorwaardelijk. Ook wil het OM dat hij een gebiedsverbod krijgt van drie jaar.

De 27-jarige T. liet op 7 februari tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord een pop, die Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer moest voorstellen, aan een strop over de reling van de ArenA bungelen. Op het shirt dat de pop droeg stond aan de ene kant de tekst ‘Vermeer 1’. Aan de andere kant ‘NSB’. Zowel de Amsterdamse voetbalclub als Kenneth Vermeer deden aangifte. Vermeer maakte in 2014 de gevoelige overstap van Ajax naar aartsrivaal Feyenoord.

Stadionverbod

Ajax legde de Wageninger T. eerder al een stadionverbod op. De club kreeg zelf een boete van 10.000 euro van de KNVB, vanwege de in de ogen van de voetbalbond late reactie van Ajax op het incident.

Het incident zorgde voor flink wat ophef op de tribune en op social media. Het OM opende direct na de wedstrijd een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Op 7 september volgt de uitspraak in de zaak.