Syrische rebellen heroveren Jarablus op IS

Een door Turkije en de VS gesteund grondoffensief om de Syrische grensstad te herwinnen, werd woensdag ingezet.

Rook stijgt op uit de Syrische grensstad Jarablus. Foto Reuters

De Syrische grensstad Jarablus is weer in handen gekomen van Syrische rebellen nadat ze eerder woensdag met de hulp van Turkije een offensief hadden ingezet om de plaats terug te veroveren op IS. Volgens het Turkse persbureau Anadolu zijn daarbij geen gewonden gevallen aan Turkse zijde en werd één Syrië gedood. Veel van de IS-strijders zijn gevlucht.

Eerder op de dag bleek dat de Syrische rebellen met behulp van Turkse elitetroepen en tanks een grondoffensief waren gestart om Jarablus te veroveren. De Verenigde Staten verleenden luchtsteun en voerden acht bombardementen uit op stellingen van IS. Het is voor het eerst dat Turkije op grote schaal vanop de grond ingrijpt in Syrië.

Klap voor IS

Het verlies van de grensplaats is een klap voor IS, dat hierdoor niet langer toegang heeft tot de Turkse grens. De stad werd de afgelopen jaren onder meer gebruikt voor het aanvoeren van nieuwe jihadisten en goederen.

De gevechten rond Jarablus zijn nog niet voorbij. Tegenover persbureau Reuters verklaren Turkse officieren dat zij door blijven strijden totdat duidelijk is dat de onmiddellijke bedreigingen voor de Turkse nationale veiligheid zijn “geneutraliseerd”.

Afgelopen maandag werd het artillerievuur geopend op Jarablus. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Çavuşoğlu liet toen weten het grensgebied met Syrië te willen “zuiveren” van IS. Bij de strijd zouden volgens Turkse media tot woensdagmiddag zeker 46 IS-strijders zijn gedood.

    • Jorg Leijten