Smeergeld Oud-topman Imtech bekent

Meteen op de eerste dag in het proces over omkoping bij Imtech Duitsland hebben de hoofdverdachten schuld bekend. „Ik heb ten onrechte 150.000 euro ontvangen. Dat was verkeerd”, zei een 48-jarige werknemer van de Berlijnse luchthaven dinsdag voor de rechtbank in Cottbus. Ook oud-topman Klaus Betz van Imtech Duitsland gaf omkoping toe.

De zaak draait om de aanleg van het nog altijd niet geopende nieuwe vliegveld van Berlijn. Installatiebedrijf Imtech was onder meer verantwoordelijk voor de brandveiligheidssystemen. Een werknemer werd omgekocht door een manager van Imtech, die op zijn beurt handelde in opdracht van Imtech-topman Betz. De luchthavenwerknemer nam eind 2012 een envelop met geld aan op een parkeerplaats langs de snelweg, maar volgens hem stond daar geen directe wederdienst tegenover. Volgens Betz wel. In ruil voor het smeergeld zou de man hebben gezorgd dat Imtech facturen ter waarde van zo’n 60 miljoen euro kreeg uitbetaald, verklaarde Betz, zonder dat werd gecontroleerd of Imtech het werk had uitgevoerd. De oud-topman betuigde dinsdag spijt voor de rechtbank.

In de zomer van 2015 bleek dat het 150 jaar oude Nederlandse installatiebedrijf honderden miljoenen euro’s was kwijtgeraakt door fraude in Duitsland en Polen. Imtech werd twee keer door de banken gered voordat het geldtekort de Duitse tak fataal werd. Een jaar geleden ging het hele bedrijf failliet.

    • Barbara Rijlaarsdam