Shula Rijxman definitief nieuwe voorzitter NPO

Ze volgt Henk Hagoort op, die in mei vertrok. Sindsdien vervulde ze de functie al tijdelijk.

Shula Rijxman Foto Sander Koning / ANP

Shula Rijxman is de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ze volgt Henk Hagoort op, die ze sinds zijn vertrek in mei al tijdelijk verving. Dat heeft de NPO woensdag bekendgemaakt.

Onder voorzitterschap van Hagoort had Rijxman radio, televisie en marketing in haar portefeuille. Rijxman is al vijf jaar bestuurder bij de NPO. Daarvoor was ze directeur van productiemaatschappij IDTV. In een verklaring zegt Rijxman dat de publieke omroep “belangrijker is dan ooit”:

“In totale onafhankelijkheid geven we vorm aan onze veelkleurige samenleving. En laten we ons publiek ook de andere kant van het verhaal zien. Die diversiteit brengt alleen de publieke omroep. En die verbindende rol in onze samenleving wil ik samen met de omroepen en de programmamakers blijven vervullen.”

Lees ook dit stuk over hoe de publieke omroep verandert na het aannemen van een nieuwe mediawet: 14 vragen over de publieke omroep

Duidelijker profiel

Henk Hagoort vertrok afgelopen mei na acht jaar bij de NPO. Hij wordt per 1 september bestuursvoorzitter in Zwolle van Hogeschool Windesheim. Zijn NPO-termijn zou eigenlijk pas in 2018 aflopen.

Er werden onder Hagoort een paar belangrijke veranderingen doorgevoerd. Het merk NPO moest meer op de voorgrond komen te staan. De tv-zenders werden daarom ook omgedoopt van Nederland 1, 2 en 3, in NPO 1, 2 en 3. Ook kregen de zenders een duidelijker profiel: NPO 1 de zender met populaire programmering, NPO 2 werd het kanaal voor nieuws en achtergrond en NPO 3 werd jongerenzender. De afzonderlijke omroepen werden minder belangrijk en deels gedwongen te fuseren.

Lees ook dit profiel over Henk Hagoort: De man die de baas van Hilversum werd

Naast de benoeming van Rijxman, maakte de NPO bekend het bestuur uit te breiden van twee naar drie personen. Frans van Westen is gedurende de zoektocht naar twee nieuwe bestuurders aangesteld als interim-bestuurder.

    • Joram Bolle