Russen definitief niet in Rio welkom

Paralympics

Russische sporters zijn definitief niet welkom op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, die worden gehouden van 7 tot 18 september. Internationaal sporttribunaal CAS wees dinsdag het beroep van de Russen af omdat het van mening is dat het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) de Russische evenknie terecht schorste vanwege het grootschalige dopingschandaal.

De omvang van die zaak werd half juli duidelijk na onderzoek van antidopingagentschap WADA. Volgens het IPC zou WADA hebben vastgesteld dat er in Sotsji in 2014 naast urinemonsters van Russische olympiërs ook gesjoemeld is met die van paralympische sporters. Ten minste 35 monsters zouden in het gewraakte Russische antidopinglab zijn aangemerkt als ‘veilig’ of ‘quarantaine’. Om die reden werd het Russisch Paralympisch Comité geschorst. Die schorsing blijft nu dus gehandhaafd.

Het CAS vond de sanctie proportioneel, hoewel deze zwaarder is dan die van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het verschil wordt veroorzaakt door de juridische structuur. Het IPC is een internationale sportorganisatie. Landen die paralympische sporters afvaardigen zijn lid – er bestaan geen zelfstandige paralympische federaties zoals dat bij olympiërs wel geldt. In Nederland is dat NOC*NSF. Als een land zich niet aan de regels houdt, kan het IPC het schorsen. Het IOC kan dat niet. Daar opereren sportfederaties zelfstandig. Het IOC kan sporters wel toegang tot een evenement ontzeggen. Maar daar is dan telkens individuele bewijsvoering voor nodig, laat NOC*NSF-woordvoerder Geert Slot weten.

Het Nederlands team wordt door het besluit uitgebreid met twee atleten en een team zitvolleybalsters.

    • Dennis Meinema