Ruilmiddel

Noedels populairder dan tabak in Amerikaanse gevangenissen

Ruilhandel
Ruilhandel

Een Amerikaanse gevangene die iets voor elkaar wil krijgen, doet er goed aan instant-noedels te hamsteren. De zakjes blijken het meest gewilde ruilmiddel in gevangenissen – en verdringen daarmee de sigaret van de eerste plaats, ontdekte een promovendus aan de Universiteit van Arizona.

Volgens de onderzoeker ligt dit vooral aan het slechte eten in de gevangenis. Omdat er de laatste decennia steeds verder is bezuinigd op de inkoop van voedsel, krijgen gevangenen te weinig energie van hun eten. Ook omdat velen de tijd doden met fitness. De noedels zijn calorierijk en lang houdbaar, en daarom een populair ruilmiddel. Zo kan één zakje noedels (59 cent in de gevangeniswinkel uit het onderzoek) geruild worden voor vijf sigaretten (à 2 dollar). Met twee zakjes noedels is een katoenen T-shirt (ruim 10 dollar) te verkrijgen.

De ruilhandel in de gevangenissen, die vaak op krediet gaat, brengt risico’s met zich mee. Wie niet op tijd betaalt, kan te grazen worden genomen – al gaat het om een zakje noedels. Een gevangene legt uit: „Ik heb gevechten gezien om noedels (...) mensen worden erom vermoord, weet je?”

    • Sjoerd Klumpenaar