Privacy

WikiLeaks brengt burgers in gevaar

Door enorme hoeveelheden geheime documenten van autoriteiten te publiceren, brengt WikiLeaks ook de privacy van ‘gewone’ burgers in gevaar. Dat zou blijken uit onderzoek van persbureau Associated Press (AP), dat schrijft dat onder anderen slachtoffers van seksueel geweld, zieke kinderen en psychiatrische patiënten met naam en toenaam in de documenten worden genoemd. AP licht er twee zaken uit, waarin tieners die slachtoffer zijn geweest van verkrachting worden genoemd. In een derde document staat de naam beschreven van een Saoediër die is opgepakt vanwege zijn homoseksualiteit. In Saoedi-Arabië kunnen homoseksuelen de doodstraf krijgen. Het aantal ‘slachtoffers’ van WikiLeaks zal „met gemak” in de honderden lopen, voorspelt AP. (NRC)

    • Etienne Verschuren