Franse stranden moeten ‘godsdienstneutraal’ blijven

Boerkini Agenten die vrouwen bekeurden om het dragen van een hoofddoek op Franse stranden, beriepen zich op ‘laïcité’ (godsdienstneutrale staat).

Foto AFP

Niet alleen boerkini’s, ook eenvoudige hoofddoeken blijken verboden op stranden aan de Franse Côte d’Azur. In de badplaatsen Cannes en Nice zijn op grond van eind juli ingestelde maatregelen tegen boerkini’s de laatste dagen vrouwen bekeurd die een hoofddoek droegen.

De 34-jarige Siam die met haar kinderen in Cannes op het strand zat maar zelf niet het water in ging, is vorige week dinsdag door de gemeentepolitie aangesproken op de hoofddoek die volgens ooggetuigen slechts haar haren bedekte.

Daaronder droeg ze een blouse en een legging, schrijft weekblad L’Obs. Ze had de keus het strand te verlaten of elf euro boete te betalen. Ze koos voor de boete.

‘Correcte kleding’ vereist

De vrouw, een ex-stewardess uit Toulouse die enkele dagen op vakantie was aan de Côte d’Azur, vertelde dat drie agenten haar op het strand La Bocca benaderden en haar de nieuwe gemeentelijke verordening voorlazen die „correcte kleding” voorschrijft „met respect voor de goede zeden en de laïcité” (het principe van een godsdienstneutrale staat). Gevraagd naar wat dit is, zou een van de agenten hebben geantwoord dat ze op het strand mocht blijven als ze de hoofddoek „als haarband” zou dragen.

Volgens tv-journaliste Mathilde Cusin, die toevallig bij het incident aanwezig was, werd de politie-actie door andere badgasten met gejuich begroet. Zij zag „een meute die een op de grond zittende huilende vrouw en haar dochter belaagde”.

De mensen op het strand riepen „ga naar huis”, zegt Cusin. Sinds de aanslag op 14 juli in Nice staan de verhoudingen tussen moslims en niet-moslims in Zuid-Frankrijk op scherp.

Dinsdag heeft een vrouw met hoofddoek in Nice voor hetzelfde vergrijp een proces-verbaal gekregen. Op een filmpje dat via Franse media naar buiten kwam, legt een agent uit dat de maatregel in haar belang is „om te voorkomen dat problemen ontstaan zoals op Corsica waar mensen zijn bekogeld met stenen”, zegt hij, verwijzend naar een recent incident op een strand bij Bastia.

Lees ook: Zo maak je de boerkini heel snel heel populair

Op sociale media was woensdag veel verontwaardiging over foto’s waarop te zien is hoe gewapende agenten een vrouw op het strand in Nice dwingen zich gedeeltelijk te ontkleden. Het is onduidelijk of ze daadwerkelijk een boerkini droeg.

Oordeel Raad van State

Burgemeester David Lisnard van Cannes steunt zijn agenten. „Ik heb geen enkele reden om aan hun oordeel te twijfelen”, zegt hij. De gemeente Nice bevestigde tegenover Metronews de verbalisering in zijn stad.

In de verordeningen wordt de omstreden boerkini niet expliciet genoemd, ook een hoofddoek is „een religieus symbool en valt dus onder het kader van de verordening”.

Nadat een bestuursrechter in Nice de gemeentelijke maatregelen vorige week goedkeurde, buigt donderdag de Franse Raad van State zich over de kwestie. De 34-jarige moeder heeft aangekondigd een klacht in te dienen tegen de gemeente Cannes en de Franse staat omdat ze zich „vernederd” voelt.

    • Peter Vermaas