Operatie ‘Eufraat-Schild’

Triomfantelijke selfies van strijders Vrije Syrische Leger begeleiden wegjagen IS bij Turkse grens

Jarablus heroverd
Jarablus heroverd

Het Turkse leger is begonnen Islamitische Staat (IS) bij de grens weg te jagen. Woensdagmiddag trok het Vrije Syrische Leger Jarablus binnen. Twitter werd overspoeld met selfies van triomfantelijke Syrische oppositiestrijders die voor zover bekend op dag één niet hebben hoeven vechten.

Het grensgebied tussen Jarablus en de stad Azaz is door IS intensief gebruikt om mensen en spullen te smokkelen. De Turken slaagden er tot nu toe niet in de grens echt te sluiten. Operatie Eufraat-schild moet dat veranderen.

Volgens een hoge Turkse betrokkene zal Turkije met de operatie doorgaan tot IS geen bedreiging meer vormt voor de Turkse nationale veiligheid.

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie spraken woensdag steun uit voor het door de Turken geleide offensief. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen nemen deel aan de operatie.

Behalve een dreun voor IS is het offensief om Jarablus in te nemen een forse tik op de vingers voor de Koerdische YPG-milities in Syrië. Turkije accepteert tandenknarsend dat Koerden die banden hebben met de Turks-Koerdische separatistische guerrillabeweging PKK in het noorden van Syrië een autonome regio hebben veroverd. Voorwaarde van de Turkse regering is steeds geweest dat de Koerden niet oprukken ten westen van de rivier de Eufraat. Aangemoedigd door de Amerikanen, die de Koerden als grondtroepen in Syrië inzetten, is dat de afgelopen weken wel gebeurd.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden liet woensdag op bezoek in Ankara blijken de Turkse boodschap te hebben begrepen. Hij zei dat de VS de Syrisch-Koerdische troepen te verstaan hebben gegeven dat ze na de verovering van Manbij terug moeten gaan ten oosten van de Eufraat als ze de Amerikaanse steun niet willen verliezen. Ook een woordvoerder van de Duitse regering zei woensdag dat er begrip is voor Turkse zorgen over de Syrische Koerden. Het is onduidelijk wie de plaats van de Koerden zou innemen als die zich daadwerkelijk uit Manbij terugtrekken. Het is niet uit te sluiten dat IS dan terugkeert.

Vanuit de Syrische hoofdstad Damascus is vooralsnog kwaad, maar niet actief gereageerd op de Turkse tanks op Syrisch grondgebied. Dat duidt erop dat de operatie met het regime van Assad is afgestemd.